Personlige verktøy
Logg inn

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Seksjoner

Utsira Kommune har valgt ny kommuneblomst og kommunefugl for Utsira

Gulbrynsanger og Skjoldblad kommunefugl og kommuneblomst for utsira
I kommunestyremøte den 25. oktober 2012 ble skjoldblad og gulbrynsanger valgt som kommuneblomst og kommunefugl for Utsira.

Saksframlegg i kommunestyre k-sak 69/12 om kommuneblomst og kommunefugl i kommunestyre den 25 oktober 2012.

Kommuneblomst: Skjoldblad Hydrocotyle vulgaris 

Skjoldblad 

Begrunnelse:

Bladet minner oss i farge og form om den grønne øya vest i havet. På det runde bladet går det livsviktige nerver fra et sentralt punkt til alle deler av bladet. Det kan være et bilde på Siratun/Sirakompasset sin rolle og posisjon i kommunen, eller bilde på fyrtårnets stråler ut over øya.

Skjoldblad er svært representativ for kommunen og er en god representant for det sub-oseaniske miljø med fuktighet og saltråk. Skjoldblad er også den mest energivennlige kandidaten som er nøysom og lever godt på vårt fattige jordsmonn. Bladene vokser i et samfunn på en stengel og representerer viktige verdier som samhold. Planten er sjelden inne på fastlandet mens Utsira muligens har landets tetteste bestand. Planten er også en ekte Sirabu som tåler masse sjøsprøyt og vokser helt ned til sjøkanten.

Kommunefugl:  Gulbrynsanger Phylloscopus inornatus

Gulbrynsanger

Begrunnelse:

Utsira trenger en sjelden trekkfugl da mange vet at Utsira er en fugleøy. Ikke en fugleøy som Runde med hundrevis av hekkende sjøfugl, men mer som Fair Isle og Helgoland som først og fremst kjent for sine sjeldne trekkgjester fra Sibir og Asia. 

Gulbrynsanger er logofuglen til Utsira fuglestasjon og har en sentral plass i Utsira og Norge sin ornitologiske historie. Gulbrynsanger var siste av seks arter som James Lawrence Chawort-Musters mente han skulle oppdage som nye arter for Norge under hans studier på Utsira. Les mer om historien her

Gulbrynsangeren hekker i taigaområdene i Russland/Asia og overvintrer i sydlige deler av Kina og Nepal. Fuglene som kommer til Norge har navigert i feil retning. Gulbrynsanger er en årlig trekkgjest til Utsira fra september til november. Utsira er den lokalitet i Norge som har flest funn på en dag av gulbrynsanger med hele  35 ind. 5.10.2005. Utsira Fuglestasjon har ringmerket hele 139 gulbrynsanger siden 1992. 

Prosessen med valg av kommuneblomst/kommunefugl

Runde 1 - Skjoldblad og Gulbrynsanger ble web-favoritter som kommuneblomst og Kommunefugl for Utsira Kommune.

Runde 2 - Sirabuen sine favoritter til kommuneblomst og kommunefugl

Runde 3  Ekspertgruppe - flora  sin kandidat / Ekspertgruppe - fugl