Aktuelt
Turist på Utsira?
Opplev Utsira på vår nye hjemmeside på utsira.no
Sommer nummer 2022 av Siralappen
Ønsker du å senke dine skuldre, komme vekk fra støy og mas.., eller komme inn under huden på det ramsalte samfunnet to mil vest i havet.
Da skal du klikke deg inn på våre turistsider som ligger på utsira.no
Vi har snøfrie og stormfulle vinterdager, blomstrende og grønne vårdager, svale sommernetter, skiftende høstdager og hverdagsliv i et komplett kystsamfunn.
Politikk
Ordfører sin side
Gjeldende møteplan med saksframlegg og møteprotokoller Tidligere møteplaner/protokoller
Møtereglement for politiske utvalg 2016-2019
Fremme egen sak via minsak.no?
2% av inbyggertall utgjør få underskrifter for å fremme egen sak i Utsira Kommune. Les artikkel i Aftenposten om tjenesten fra KRD. Inbyggere i kommunen er velkommen til å bruke tjenesten. Vi overvåker saker fra minsak.no
Kontaktpersoner for de ulike politiske utvalg:
Ordførerlogg. Følg med på ordføreren sine gjøremål
Ordførerskifte - Fra pressemelding i juni og overtakelsessermoni i august.
Politikerenes Styreverv finnes i KS sitt
Oversikt over våre politikere i Styrevervregisteret.
Her kan du gjennom søk i kommune, fylkeskommune eller kommunalt eid selskap søke på personer i kommunal sektor og se deres ulike roller som blant annet folkevalgt, ansatt, styreleder, styremedlem, oppdragstaker og innehaver av andre næringsinteresser.
Se KS filmen 'Der liv leves' - med mange fine innslag fra Utsira
Ledig stilling i sentraladministrasjonen
Vi vil styrke kommuneadministrasjonen med en rådgiver/seniorrådgiver som kan bidra til å løse en stor bredde oppgaver.
Du må være fleksibel, allsidig og erfaren med utdanning på høyskolenivå. Vi legger vekt på gode samarbeidsevner, godt muntlig og skriftlig språk og gjerne erfaring med administrativt arbeid innen generell saksutredning, økonomi, personal, IKT, informasjon mm. Det å kunne etablere og lede prosjekt og være god til å søke eksterne midler til slike, er vesentlig.
Aktuelle oppgaver er- Vurdere nytte av og kunne opprette og drive prosjekt inkl egne kommunale foretak innen for eksempel reiseliv, bygge- og tomteutvikling
- Koordinering av 100 årsjubileet
- Rapportering
- Videre mobilisering i frivillighetsåret
- Deler av bygde- og landbruksutviklingsarbeidet
- Digitaliserings og moderniseringsarbeid innen ikt
- Personalarbeid
- Rekruttering tilflyttere
- Kommunalt informasjonsarbeid
- Oppgradering av interne planar og regelverk
- Generell saksutredning til både administrativt og politisk nivå
Tiltredelse er snarest, lønn og andre vilkår er etter avtale.
Søknadsfrist er 17.juli, 2022. Tak kontakt med undertegnede for spørsmål-
May Britt Jensen
kommunedirektør
Utsira kommune
Sjøfugltellinger Spannholmane 2022
Som i de siste år så er det mindre fart i toppskarvhekkingen på Spannholmane. Samtidig er det mer økning av toppskarv andre steder på Utsira slik som på Beiningen. Lomvien ser ut til å ha god hekkesuksess på Spannholmane med hele 41 synlige reir og hele 146 voksne fugl i koloni og på sjø like ved hekkeområdet. Massedøden i 2021 ser ikke ut til å ha satt dype spor i vår koloni. Klikk på lenke for alle telledata fra Spannholmane fra 1992 til 2022 (tall i parantes gjelder besøk nr 2 i koloni).
større bilde -lomvi med gps-sender og lyslogger.
Norsk Institutt for Naturforskning deltar i et toårig prosjekt finanasiert av Equinor for å finne ut mer om hvor lomviene på Spannholmane finner føde til ungene og hvor de oppholder seg i vintermånedene. Utsira kommune ved Miljø- og jordbrukssjef, deltok som kjentmann og fangstmann i kolonien. Under andre besøk den 21. juni var det også flere lunder tilstede på land i hekkekolonin på Spannholmane.
Det er registrert noen få flytende havsuler rundt om kring i havområdene rundt Utsira. Disse skal ikke håndteres da de trolig av svært smittsom fugleinfluensa. Dersom de driver i land kan man ta kontakt med mattilsynet. Les mer om fugleinfluensaen på mattilsynet sine sider. Smittede fugler kan i verste fall smitte mennesker. Shetland har hatt et stort utbrudd på hekkende havsuler og storjo som eter kadaver av havsuler. Splitterner er påvirket nede på kontinentet, og seneste dager er det også påvist smitte på havørn som eter døde havsuler.
HUSK ilandstigningsforbud, samt å holde 50 meter avstand fra sjøfuglreservatet i fredningstid 15. april - 1. august. Sjøfuglene trenger ro i hekketid.
UNDERVISNINGSSTILLING 1.-10. TRINN - Inntil 100% Vikariat
Utsira gir Energi, og i skolen er vi opptatt av at vi både befinner oss midt i naturen og midt i havet.
Vi har fokus på gjenbruk, natur og miljø. For oss er det også viktig med LeseLyst for alle, både elever og ansatte.
Arbeidsoppgaver
• Planlegge, gjennomføre og evaluere læringsarbeid
• Samarbeid i ulike team, og arbeide for en helhetlig skole
• Aktivt prøve ut metoder og utvikle undervisningen
• Inkludere elevene i skolehverdagen gjennom elevdemokrati
• Systematisk arbeid med grunnleggende ferdigheter, samt elevenes læringsmiljø
• Arbeide i tråd med skolens digitale utvikling
• Aktiv deltakelse i den videre innføringen av LK 20
• Arbeide for innføring og gjennomføring av tverrfaglige temadager
Kvalifikasjoner
• Du har kunnskap om, erfaring med og interesse for skoleutvikling i helhet
• Du er en dyktig klasse/gruppeleder
• Du har god kompetanse i grunnleggende ferdigheter
• Du har god kjennskap til vurdering for læring
• Du har et forhold til og erfaring med LK20
• Du behersker ulike læringsstrategier og gjennomfører tilpasset opplæring
• Tilsettingen er betinget av godkjent politiattest
Personlige egenskaper
• Du har et positivt menneskesyn og er ambisiøs
• Du er resultatbevisst og utviklingsorientert
• Du har goder samarbeidsevner og god relasjonskompetanse i arbeidet med kollegaer, elever og foresatte
• Du er en trygg og tydelig klasseleder som respekterer elever og naturlig følger tett opp
• Du er fleksibel med stor arbeidskapasitet
• Personlig egnethet vil bli sterkt vektlagt
Vi tilbyr
• En spennende og utfordrende jobb i et positivt og inkluderende arbeidsmiljø
• Flotte og engasjerte elever
• Engasjerte kollegaer med høye faglige ambisjoner
• Tett oppfølging, med veiledning for nyutdannede
• Faglig utfordringer og utviklingsmuligheter
• Lønn etter tariff og avtaleverk
Vi oppfordrer søkere med annen kompetanse også til å søkes. Stillingen kan deles opp i delstillinger etter forholdene. Personer som søker ansettes i vikariatet, ansettes i Utsira kommune.
Om arbeidsgiveren
Utsira er en øy og en kommune i Rogaland. Den ligger ute i Nordsjøen, utenfor Karmøy, 18 km vest for Haugesund. Kommunen er Norges minste målt i folketall, og nest minste i areal (etter Kvitsøy). Skjoldblad er kommuneblomst, og gulbrynsanger er kommunefugl. Utsira ble egen kommune i 1924, tidligere lå den under den tidligere kommunen Torvastad.
Det går båt til øya fra fastlandet (Haugesund), denne turen tar ca. 70 min. Det er to fergeleier på øya; Sørevågen på sørsiden og Nordevågen i nord. Mellom fergeleiene går fylkesvei 911 som er 2,9 km lang utenom fergestrekningen.
Nærmere opplysninger om stillingen og kommunen kan fås hos oppvekstsjef/ rektor Joakim Lund, mob. 930 08 438 / joakim.lund@utsira.kommune.no
Politiattest må legges fram før tiltredelse. Bekreftede kopier av vitnemål og tidligere yrkeserfaring vedlegges/ettersendes.
Tilsetting skjer i samsvar med gjeldende lover, reglement og tariffavtaler. Søknad med CV sendes til Utsira kommune, Postboks 64, 5547 Utsira, eller helst på e-post: post@utsira.kommune.no innen 26.06.2022.
Gi mening til Utsira kommune
Vi i Utsira kommune ønsker å styrke medvirkningen og lytte enda mer til deg som innbygger i vår kommune. Dine meninger og innspill er svært viktige for at vi sammen kan skape et best mulig samfunn – for alle. Nå kan du enkelt, raskt og anonymt gi din mening til oss folkevalgte i kommunen. Ved å laste ned appen «Gi mening» fra App Store eller Google Play vil du med jevne mellomrom motta korte spørsmål fra din ordfører. NB! For å bli medlem av samfunnet «Utsira mener» i appen må du registrere deg i dette skjemaet Eller skanne denne qr-koden
Registrer deg før 6. juni. Kort tid etter kommer første undersøkelse i din app.Uttestingen av «Gi mening» vil i første omgang foregå gjennom juni måned. Til høsten planlegges det for å utvide innbyggerpanelet og forsterke innbyggermedvirkningen med «Gi mening». PS! Denne metoden for innbyggermedvirkning skal ikke erstatte andre måter for dialog med deg, men er ment som et supplement for å lytte litt mer og oftere. |
«Gi mening» er først og fremst en app som du laster ned til smarttelefonen din. Denne appen er en digital plattform, som forenkler og stimulerer dialogen mellom folk og folkevalgte. Målet er å gi folkevalgte mer innsikt i innbyggernes meninger, og gjøre innbyggere mer fornøyde og deltagende gjennom å bli sett og hørt mer - ikke minst de som gjerne holder seg unna de åpne diskusjonsflatene på internett.
Via «Gi mening» kommuniserer du direkte med ordfører og folkevalgte.
Effektiv, respektfull og engasjerende dialog
Mer enn 3 av 4 innbyggere i Norge sier at de aldri eller nesten aldri bruker åpne fora i sosiale medier til politiske ytringer (ref. «Kollektiv handling i digitale medier», Institutt for samfunnsforskning). Samtidig sier flertallet at de er opptatt av politiske saker og spørsmål, og at de setter pris på å bli sett og hørt. Dette betyr at likegyldigheten ikke er vår tids utfordring, men egenskapene til enkelte medier. Sosiale medier kan ofte framstå som ekkokammere og digitale gapestokker. Undersøkelser om hatefulle ytringer viser urovekkende resultater.
«Gi mening» er verktøy og metoder som ikke setter noen i forlegenhet, og som eliminerer mulighetene for netthets. Det gjelder både for folkevalgte som stiller spørsmål, og for folk som svarer. I «Gi mening» er dine svar og innspill 100 % anonyme.
I «Gi mening» er alle svar og innspill 100% anonyme. Når du laster ned appen og registrerer deg første gang får du noen korte bli-kjent spørsmål. Dersom det er få medlemmer med i samfunnet (som f.eks. Utsira mener) vil anonymiteten allikevel være ivaretatt. Dette skyldes at det ikke er mulig å filtrere svar mot personlige opplysninger ved færre enn 10 personer. Utviklerne av løsningen har heller ikke mulighet til å gjøre dette.
Så støtt opp om dette initiativet!
Stort sett stor trivsel og tilfredshet blant våre innbyggere
Kjære innbygger. Tusen takk for dine oppfatninger om trivsel og tilfredshet i vår kommune. Dine ærlige tilbakemeldinger er viktig for at vi kan utvikle vårt øysamfunn til det beste for alle. Det er godt å se at trivselen som innbygger på Utsira stort sett er høy. Når det gjelder hva vi bør fokusere mer på for å øke bosettingen i kommunen, er det bedre tilrettelegging for næringsetablering som utmerker seg. Vi har de senere årene engasjert en næringsutvikler som er i full gang med dette arbeidet, og mye spennende og viktig arbeid er i gang, i samarbeid med Utsira Næringsforum og de etablerte næringsaktørene i vår kommune. Utsira formannskap vedtok i går en strategi for Utsira Nord «for hvordan vi vil nytte nasjonal pilot for flytande havvind og dei geografiske fortrinna våre til å skape nye arbeidsplasser, auka inntekter og postiv samfunnsutvikling for Utsirasamfunnet». Mer informasjon om dette vil bli gitt i et folkemøte etter sommeren. Om kort tid vil det komme en ny undersøkelse her i Gi mening-appen. Vi håper du vil delta også i den undersøkelsen, og også oppfordre andre innbyggere til å melde seg inn i samfunnet «Utsira mener». Link til påmeldingsskjema finnes på kommunens hjemmesider. Ha en riktig fin dag videre!
Marte
ordfører
Her finner du mer om hvordan du deltar i Utsira-panelet i Gi mening - appen.
Revidert SMIL strategi 2022 til 2026
Fristane kommunen har sett for søking på SMIL-midlar er:
· Vår: Fortløpande søknader, men mest før 1. juni, då kommunen skal rapportere rapportere bruk/behov
· Haust: Fortløpande, men mest før 1. september. I november returnerer vi ubrukte midlar.
Vedtak etter SMIL-forskrifta i kommunen vert gjort slik;
· Tradisjonell SMIL - administrativt av tilsette på landbrukskontoret i Karmøy kommune.
· UKL ekstra SMIL – lokal styringsgruppe Utvalde kulturlandskap.
Som Utvalgt Kulturlandskaps område (UKL) vil Utsira kommune få tilgang til en ekstra pott til fordeling.
Det vil også være mulig for eiere av landbrukseiendom å søke på midler via UKL SMIL tiltak på egen eiendom
Les revidert SMIL Strategi for 2022 til 2026
Refotograferingsprosjektet
Som UKL område, så har vi også blitt en del av refotograferingsprosjektet uklfoto
Utvalgte kulturlandskap i jordbruket har siden 2010 leid inn landskapsgeograf og fotograf Oskar Puschmann, NIBIO, til å refotografere landskapsmotiver i områdene.
Formålet med refotografering av områdene i Utvalgte kulturlandskap i jordbruket er
• å dokumentere den historiske utviklingen i landskapet
• å synliggjøre resultater av gjennomførte tiltak.
Bønder som skal gå i gang med tiltak oppfordres til før og etter foto.
Bildene , gamle skannede fotos skal være av høy oppløsning 3 - 10 MB og foto skal være delbare (ligge ute for allmennheten).
Gjerne foto fra 1960 - 1980 tallet med lav sitkagranskog..
Ta kontakt med Atle Grimsby for kopiering/avfotografering
atle@utsira.kommune.noKUNNGJØRING EIENDOMSSKATTELISTE 2022
På bakgrunn av kommunestyrets vedtak om utskrivning av eiendomsskatt for 2022 og med hjemmel i eiendomsskattelovens §15 annet ledd, legges Eiendomsskattelisten for 2022 for Utsira kommune ut til offentlig gjennomsyn i kommunens serviceskranke fra 1.-21. mars 2022.
Klage vedrørende fastsatt eiendomsskattetakst kan fremmes hvert år i forbindelse med den årlige utskrivningen av eiendomsskatt, dersom det ikke er klaget på samme grunnlag tidligere år.
Klagen må sendes skriftlig til eiendomsskattekontoret innen seks uker (innen 12. april).
Kommunestyret har vedtatt følgende satser: Den alminnelige eiendomsskattesatsen er fastsatt til 7 promiller av takstgrunnlaget.
Klage sendes: Utsira kommune v/ eiendomsskattekontoret Pb 63 5547 UTSIRA Eller via epost til post@utsira.kommune.no Utsira,
2. februar 2022 Utsira kommunekasse
Utsira kommune har nå fordelt kulturmidler og folkehelsemidler for 2022
Vi har fordelt kr 75.000 i kulturmider:
... og kr 65.500 i folkehelsemidler
Nye koronamidler til lokalt nærings- og organisasjonsliv
Til næringsdrivende i Utsira
Hensikt
Kompensasjonsordningen er økonomiske støttetiltak for lokale organisasjoner og virksomheter i møte med pandemien.
Fordeling
Midlene gis som direkte kompensasjon. I tildelingskriteriene legges vekt på direkte tap av i omsetning for eksempel i form av avlysninger av inntektsgivende arrangement, kostnader/tap knyttet til begrensning av gjester og avbestillinger fra kunder.
Tildelingskriterier
Utsira kommune har tildelt slike midler i 2020 og 2021 og det er samme regler som gjelder. Som søker må du vise hva omsetningsfall har ført til av redusert driftsresultat. Du må også gi egenerklæring for mottatt støtte. Innovasjon og utvikling er viktige for å sikre verdiskaping i dag og frem i tid. De som er blitt forhindret i å igangsette nye prosjekter kan også være aktuell for støtte.
Møte næringsutvikler?
Som ny næringsutvikler ønsker jeg å møte dere så raskt som mulig. Dette for å bli kjent med dere og slik at fordelingen kan foretas av meg og kommunedirektøren innen kort tid. Formannskapet er klageorgan.
Ta kontakt med
Grete Møgster
9777 0305
grete.mogster@utsira.kommune.no
Næringsutvikler
Utsira kommune
26.01.2022
Lenke til søknadsskjema på regionalforvaltning
Siste nytt og informsjon om koronavirus
Lørdag 12. februar - regeringen kastet meteren og munnbindet
Vi tar tilbake hverdagen og regjeringen innfører store lettelser i nasjonale råd. Les oppdaterte råd etter 12. februar
Onsdag 2. februar 2022 - Store lettelser i de fleste nasjoale tiltak.
Meteren opprettholdes der det ikke er mulig å holde meteren, taxi, buss, ferjer og foajeer, Ellers store lettelser i kulturliv og dagligliv. Se endringer på regjeringen.no Ta vaksinen, test deg ved symptomer og varsle nærkontakter
Tirsdag 25. januar 2022 - Nytt smitteregime med selvtesting og selvrapportering
Husk å hente hurtigtestere før skolestart mandag 3. januar - deles ut til lærere/elever/barnehagebarn som ønsker kan hente hurtigtestere i kommuneadministrasjonen fram til og med kl 15.00 torsdag 30. desember 2021.
Onsdag 15. Desember - ytterligere innskjerpninger Nasjonale råd (gjeldende fra midnatt 15.12.21)
Onsdag 8. desember Oppdatert nye nasjonale råd 7 desember
Fredag 3. desember Innført ny forskrift gjeldende fra lørdag 4. des - 7. januar
Utsira kommune har sammen med kommunen på Haugalandet vetatt felles forskrift og felles handlingsmønster på Haugalandet. Les mer om munnbindforskrift og andre felles råd
Fredag 12. november
Nå eneste smitte-fri kommune i Norge, men reiseråd og annet er stadig under endring, ..så sjekk jevnlig oppdateringer om nasjonale råd på fhi.no Nasjonale anbefalinger etter pressekonferanse:
- Kommuner kan ta i bruk koronasertifikat for å hindre nedstegning.
- Uvaksinerte personer over 18 år som bor sammen med en som er smittet av korona, får nå plikt til å teste seg
- Uvaksinert helsepersonell bør testes to ganger i uka og bruke munnbind
Onsdag Mandag 25. oktober
Ennå smitte-fri kommune, men reiseråd og annet er stadig under endring, ..så sjekk jevnlig oppdateringer om nasjonale råd på fhi.no
Torsdag 22. juli
Utsira kommune sendte ut en reminder på kommune-appen med fortsatt koronahensyn, nå som vi har delta-variant og sommerstemning.
• Syke personer skal holde seg hjemme
• God hygiene
• Redusert kontakt mellom personer, og hold minst 1 meter avstand til andre enn dine nærmeste
• Ute blant folk (i det offentlige rom, inkludert offentlig transport) er det uendrede råd og regler. Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall, hygiene, og bruk av munnbind. Ut å reise i sommer? Her er oppdaterte reiseregler for utenlandsturer
Onsdag 26. mai 2021 - Nasjonalt vaksineprogram.
Utsira kommune følger Nasjonalt vaksineprogram. Forventet vaksinering i de ulike grupper. Når Utsira får 'mindre doser' betyr det ingen doser. Fra uke 30 vil det bli flere doser. Nytt: Studenter bosatte i kommunen som skal reise utenlands, i studier, kan ta kontakt for prioritering i vaksinekø. Gjelder studenter som skal ha to doser før studiestart i utlandet.
Onsdag 4. mai lettelse i karanteneregler for vaksinerte
Fra og med midnatt 3 mai ble det innført lettelser i karanteneregler for fullvaksinerte.
Mandag 26 april 2021 - Gjenåpningsplan fra 16 april mer her
Mandag 12. april 2021 - Følger Nasjonal forskrift åpning kjøpesenter osv.
Tirsdag 16. mars - Ny nasjonal forskrift for hele Yttre Haugalandet.
Utsira kommune tilslutter seg ny strengere Nasjonal forskrift sammen med de andre kommunene på Haugalandet. Forskriften vil gjelde fra midnat og fram til 11. april 2021. Dersom vi skal få kontroll på situasjonen på Haugalandet må flest mulig holde seg i ro og unngå flest mulig nærkontakter. Vi beholder gult nivå i Utsira skole, voksenopplæring utgår i perioden. Testing i røde dager i påsken gjøres på legevakt i byen.
Torsdag 11. mars 2021 - Ny regional forskrift for hele Haugalandet
Utsira kommunestyre vedtok i dag at de ville slutte seg til de andre kommunen på Haugalandet med egen lokal forskrift. Dette betyr en del innskjerpelser med bla sjenkestopp, nedstengt kulturliv,..mm. Organiserte aktiviteter for barn og ungdom under 20 år kan fortsette så fremt man klarer å opprettholde nasjonale føringer. Les hele forskriften her. Forskriften er gjeldende fra 12.-26.mars 2021.
Tirsdag 19. januar 2021 - Fortsatt lock-down, men noen lettelser
Det har blitt lettelser med inntil fem personer på besøk i private hjem,.. forutsatt at man kan holde meteren og har god håndhygiene. Ungdomsskolen er nede på gult nivå igjen. Her er oppdatert informasjon om nasjonale anbefalinger og regler på helsenorge
Mandag 4. Januar 2021 - Nye Anbefalinger for hele landet
Nye nasjonale anbefalinger medfører at Utsira Skole - ungdomsskolen er på rødt nivå. All kulturaktivitet, inkludert Bygdekinovisninger utsatt visning foreløpig til 18. januar. Ikke gå på besøk og ikke unødvendige reiser. Siste nasjonale råd i sin helhet på helsenorge.no
Mandag 30 November - Oppdatert om reiseråd og nasjonal anbefaling i jula
Siste anbefalinger og reiseråd på helsenorge.no, samt oppdatert info om hurtigtest. Presisert i helsedirektoratet - julebesøk
Tirsdag 10. november - innskrening av reiseaktivitet
Smitten er på vei opp og regjeringen i samråd med FHI har bedt om minst mulig unødvendige reiser og samlinger av større grupper i våre egne hjem. Siste presiseringer finner du her.
Torsdag 28. oktober - Presisering nye nasjonale tiltak
Maks 50 personer private arrangement, unngå mange nye nærkontakter, maks 5 besøkende gjester i familie, 1 meters regel på kafe/pub og kollektivtransport. Les hovedtrekk i nye Nasjonale retningslinjer her
Mandag 12. oktober - koronaåpning av Sirahallen
Mindre grupper på opptil 10 personer i faste kohorter kan nå kvittere ut nøkler til svømme og idrettshall. Inn/ut kvittering i administrasjonen sin åpningstid. Les nye regler for utlån her.
Onsdag 30. september - munnbind under karantenetransport, sirahall status
MS Utsira har endret til nasjonale reiseråd for reisende fra røde områder (krav om munnbind i karantene). Se 'Reiser du i karantene?' fra rutebåten. Utsira kommune har forsøkt å få til gradvis åpning av SIrahallen med eget smitteregime og dagsutlån i arbeidstid. Grunnet problem med kloring og temperatur blir dette utsatt til etter høstferien.
Mandag 15 . juni - nye reiseråd
Det er åpnet opp for nye reisemål. I denne forbindelse er det nyttig å følge med på nye innreiseregler og reiseråd:
- UDs reiseinformasjon
- Smittevernråd og oversikt over områder med og uten innreisekarantene
- Karanteneregler
- Informasjon om covid-19 til befolkningen
- Regler om covid-19 (covid-19-forskriften)
Mandag 11. mai - Nye smittevernsregler for idretten og oppmying i kulturlivet - 50 personer og 1 meters avstand
Fra mandag den 11. mai er det mulig med fysisk aktivitet i hall og utendørs - Dette gjelder ikke treninssenter og førnøyelsesparker som blir stengt til 15. juni. Les mer om oppmykning i idrettsliv.
Onsdag 22. april - Oppheving av hytteforbud, oppstartede barnehager og klargjøring av skoler
Tirsdag 21 april ble hytteforbud opphevet og i dag fikk vi en presisering der unødvendige fritidsreiser er fjernet. Flere utleiere på Utsira vil nå vurdere en myk oppstart av overnatting og kafedrift, der man klarer to-meters regel og grupper under fem personer. Tannlegetjenester og andre en til en tjenester er også i myk oppstart. Her er en fin oppdatert side fra regjeringen.no med spørsmål og svar på de fleste tema om korona.
Onsdag 15. april - Nasjonale retningslinjer åpner opp enkelte tjenester
- 20.apr barnehager kan åpne gradvis.
- 27.apr småskolen 1.-4.klasse kan starte opp + SFO
- 20.apr. overnatting på fritidshytter er lovlig igjen.
- 20.apr. helsefaglig virksomhet en-en kontakt kan starte opp, ivareta smittevernhensyn.
- 27.apr. Videregående skoler, yrkesfagelever VG2 og VG3.
- Senest 27.april andre en-en kontakt, frisører og hudpleie osv. kan starte opp, tenk smittevern.
- Kulturarr. Inkl svømme- idrettshaller er fortsatt nedstengt fram til 15. juni
Tirsdag 31. 03. påskehilsen - en anerledes påske
Ordfører skriv i forkant av påske, med oppdatert korona-informasjon. En annerledes påske (lenke). Formannskap blir avholdt på digital løsning den 16. april, info om skole og barnehage, samt medling til besøkende. Vi har også publisert tellTur som bli aktiv fra og med 1. april og tips om strandrydding.
Fredag 27.03 Hold 2 meter avstand og ikke mer enn 5 personer
Koronaloven fastsatt i statsråd. Utsira har fått påpluss i krisepakke. Krisestab samles daglig på teams men samles kun ved behov i helgene. Kriseteam-korona består av: Marte Eide Klovning (ordfører), Tove H. Grimsby (vara ordfører), Geir Helge Rasmussen (BLU), Bjørn Aadnesen (leder kriseteam, rådmann), Stig Lillesund (kommuneoverlege), Bente Pettersen (Helse og omsorg), Arvid Helgesen (drift), Rune Solevåg (økonomi), Arnstein Eek og Atle Grimsby (stab/beredskap) og Frode Skare (MS Utsira). Eventuelle tilreisende må belage seg på at offentlige toaletter er stengt og følge nasjonale råd og retningslinjer.
#altblirbra tilslutt. Vi har vår egen 'regnbue' i kompassrosa som er kunstnerisk utsmykning av Christian Sunde, utenfor Sirakompasset. Mange barn tegner regnbuer med #altblirbra på Instagram nå for tiden.
Tirsdag 24. 03 Følger nasjonale råd og henstillinger
Utsira kommune følger nasjonale råd og henstillinger, intet nytt vedr. smittesituasjon. Kommunelegen har presisert om hygieneråd, karantene og isolasjon i kommune app. Haugesund kommune har opprettet eget korona-nummer 48106331 som også er åpen for Sirabuen.., så hvis du lurer på noe, ring! Videre framdrift blir bestemt ut fra dagens pressemelding
Onsdag 18. 03 - Helse og omsorgssjef forskjell på karantene og isolasjon
Helse- og omsorgssjef har publisert reiseråd og orientert om forskjell på karantene og isolasjon i vår kommune app. Unngå unødvendig reising. Reiser MS Utsira skal fortrinnsvis skje i bil for å unngå å smitte mannskap ombord på rutebåten. Nå oppfordres flest mulig å holde seg hjemme. Les mer om karantene og isolasjon på helse.no.
Onsdag 18. 03 - Ordfører informer om status og takk for velvilje
Skriv til befolkning på Utsira - ordfører informerer om staus og takk for at Sirabuen stiller så positivt opp Nasjonale føringer for arbeidet med å hindre rask spredning av Koronavirus.
Mandag 16. 03 - Normalisering og stengt rådhus.
Kriseledelse samles daglig 13.30 via nett/møte. Spørsmål vedrørende korona-håndtering i kommunen kan rettes til vårt sentralbord på 99219494. Vi forholder oss til nasjonale føringer og vi ber om at ingen prøver seg med myndighetsutøvelse overfor tilreisende eller arbeidsfolk som har klarert sitt arbeidesforhold og vurdert sin smitterisiko her ute.
Utsira kommune er på jakt etter ekstra krefter med helsefaglig bakgrunn som kan gjøre en innsats for oss ved behov. Vi ønsker å registrere mulige sykepleiere, helsefagarbeidere, hjelpepleiere. Ta kontakt med Bete Pettersen på tlf 90553171
Ekstra oppdatert? Vi minner om pressekonferanse justis- og beredskapsdept. kl 16.30 i dag
Fredag 13. 03 - Fellesløft i arbeidsliv NHO, LO, NAV og Fylke
Det er en krevende situasjon vi står i. I Rogaland deltar NHO i flere samarbeid med LO, fylkesmann, fylkeskommune og NAV, og trepartssamarbeidet fungerer godt i en beredskapssituasjon. Det er å forvente at dere opplever økt pågang fra bedrifter fra og med neste uke. Om det kan være til hjelp, må dere gjerne bruke NHOs målrettede informasjonsside for bedrifter med både råd, telefon og chat. Rådene vi gir vedrørende det å være arbeidsgiver oppdateres i tråd med de endringene som kommer, inkludert dagens tiltak fra regjeringen. https://www.nho.no/
I tillegg har NAV Rogaland følgende relevant informasjon til bedriftene:
Lenke til info om permittering: https://www.nav.no/no/bedrift/oppfolging/permittering-og-omstilling
Lenke til markedsteamene: https://www.nav.no/no/lokalt/rogaland/relatert-informasjon/marknadsteama-i-rogaland
Fredag 13.03 - Fritidsreiser og hyttefolket
Beredskapsledelsen henviser til regjeringens anbefaling om at en unngår i størst mulig grad fritidsreiser, og gir denne anbefalingen videre for personer med fritidsbolig på Utsira
Torsdag 12.03 C-skriv til husstandene
Vi ber om at personer som ikke trenger akutt hjelp ikke kontakter legevakt (116117) eller ambulanse (113) unødvendig. Det er vintersesong, og de fleste med luftveisplager har ikke risiko for koronavirus. Undersøk derfor om du har vært i områder med smitterisiko før du kontakter helsetjenesten.
Har du spørsmål om det nye koronaviruset? Hvis du ikke finner svar via fhi.no eller her, ring informasjonstelefon: 815 55 015
Torsdag 12.03: Forbud arrangement fram til 26. mars
Vi stenger nå ned alle kulturarrangement i henhold til Helsedirektoratets bestemmelser. Dette gjelder også Bygdekinoens virksomhet.
I førsteomgang alle kulturaktiviteter fra i dag torsdag 12. mars fra kl 18.00 til og med torsdag 26. mars.
Fra helsenorge.no: (Pålegg gjelder alle kommunale og private aktører)
Forbud mot arrangementer
Helsedirektoratet fatter videre med hjemmel i smittevernloven § 4-1 andre ledd vedtak om forbud mot/stenging av:
• Kulturarrangementer inkludert Bibliotek
• Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
• Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
• Treningssentre
• Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking (piercing) og liknende
• Svømmehaller, badeland og liknende
Oppdatert på korona-viruset? Sjekk ut siste nytt på https://helsenorge.no/koronavirus
Torsdag 12.03 Stengte Skoler og Barnehager til 26. mars
Utsira barnehage og skole er stengt fra og med kl. 18.00 i dag til og med 26. mars. Elevene skal imidlertid ha tilgang til læringsaktiviteter i perioden. Vi ber foreldre hente bøker, div. utstyr og forslag til læreplaner på skolen fra og med kl. 13.00 i morgen. Lærerne vil i tillegg være i kontakt med elevene på Teams. Ta kontakt med rektor hvis dere har noen spørsmål.
Vi vil i denne forbindelse minne om generelle hygieneregler, som
forebygger luftveisinfeksjoner, influensasykdom og mageinfeksjon på en
god måte.
For reisende:
Informasjon til barn og unge:
Koronatiltak og anbefalinger
- Ring informasjonstelefon 815 55 015 for gjeldende regler dersom du er usikker eller har spørsmål om korona.
Vi følger nasjonale råd og regler.
Her finner du nasjonale anbefalinger og forskrifter (regjeringen.no)
Regjeringen fattet vedtak om endringer i koronatiltakene lørdag den 12. februar. Alle endringene gjelder fra klokken 10.00 lørdag 12. februar 2022.
Endringer i smitteverntiltak som gjelder fra 12. februar 2022, klokken 10.00
Overordnede råd om smittevern til befolkningen
- Ha god hånd- og hostehygiene
- Følg vaksinasjonsprogrammet
- Test deg ved symptomer. Det er ikke lenger nødvendig å teste seg hvis du ikke har symptomer.
- Ved positiv koronatest anbefales det at voksne holder seg hjemme i fire dager.
- Ta kontakt med legen din dersom du er bekymret for egen helse eller for barnet ditt.
Råd til risikogrupper og uvaksinerte
- Dersom du har risiko for alvorlig sykdom ved koronasmitte, må du selv vurdere risikoen for smitte og egen risiko for alvorlig sykdom mot behovet for kontakt med andre. Dette gjelder også for dem som ikke er vaksinerte.
- Om du har høy risiko for alvorlig sykdom bør du rådføre deg med legen din om du bør skjerme deg i perioder med mye smitte.
- Her kan du lese mer om risikogrupper for koronasykdom på helsenorge.no
Avstand og sosial kontakt
- Det er ikke lenger generelt råd om 1 meters avstand i samfunnet.
- Dersom du har nylig oppstått luftveissymptom, bør du holde avstand til andre, særlig til personer i risikogrupper.
- Med et høyt smittepress som nå, bør grupper som fremdeles ha økt risiko for alvorlig sykdom, begrense antallet nærkontakter.
Munnbind
- Det er ikke lenger påbud om å bruke munnbind.
- Er du nærkontakt med personer i risikogrupper og om du har luftveissymptomer eller forkjølelse, bør du bruke munnbind. Her kan du se hvem som er i risikogruppene på helsenorge.no
- Er du i en risikogruppe eller uvaksinert, bør du bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte, dersom det er vanskelig å holde avstand til andre.
Testing
- Om du har luftveissymptom som nylig har oppstått bør du teste deg for koronasykdom.
- Om du ikke har symptom og bor sammen en som er smittet, trenger du ikke teste deg.
- Dersom du får positiv selvtest hjemme, bør du registrere dette i kommunens system for å spore smitte. En positiv selvtest blir ikke registrert på helsenorge.no, og vil ikke bli vist i koronasertifikatet.
- Dersom du ikke er fullstendig vaksinert, om du for eksempel mangler oppfriskingsdose, bør du ta ny test på en teststasjon og få bekreftet den positive selvtesten.
- Det er ikke nødvendig med bekreftende test for dem som har fått oppfriskingsdose (booster) eller er grunnvaksinerte og etterpå har gått hatt koronasykdom de siste 3 månedene.
Isolasjon
- Dersom du blir smittet med korona er det ikke lenger et krav at du må isolere deg.
- Har du fått bekreftet koronasmitte bør du holde deg hjemme i 4 døgn fra symptomene startet til du har vært feberfri i et døgn. Hold avstand til andre i hjemmet og bruk munnbind.
- Barn i grunnskolealder og yngre, trenger ikke holde seg hjemme i fire døgn om de blir smittet med korona. Disse barna trenger bare holde seg hjemme dersom de er syke og kan gå på skolen eller i barnehagen når de har vært feberfrie i 24 timer.
Smittesporing
- Om du blir smittet med korona trenger du ikke lenger informere nærkontaktene dine om smitten.
Skoler, barnehager og SFO
- Skoler, barnehager og SFO kan ha normal drift som følger overordnede råd om smittevern til befolkningen.
- Det er ikke lenger påbud om at driften skal være smittevernfaglig forsvarlig etter covid-19-forskriften.
Universiteter, høyskoler og fagskoler
- Universitet, høyskoler og fagskoler kan ha normal drift som følger overordnede råd om smittevern til befolkningen.
- Det er ikke lenger påbud om at driften skal være smittevernfaglig forsvarlig etter covid-19-forskriften.
Arbeidsliv
- Arbeidslivet generelt kan ha normal drift som følger overordnede råd om smittevern til befolkningen.
- Arbeidsgivere må selv vurdere hvilket behov de har for å hindre smitte og gi retningslinjer for sine ansatte. Det er viktig å legge forholdene til rette på arbeidsplassene slik at risikogrupper har nødvendig fleksibilitet.
Arrangement og sammenkomster
- Arrangører kan ha normal drift som følger de overordnede rådene om smittevern til befolkningen.
- Det er ikke lenger krav til arrangører om størrelsen på arrangementer og sammenkomster. Det er heller ikke krav om å tilrettelegge for avstand mellom deltakere.
- Det er ikke lenger krav om at driften skal være smittevernfaglig forsvarlig etter covid-19-forskriften.
Smittevernfaglig forsvarlig drift
- Regjeringen opphever krav til smittevernfaglig forsvarlig drift for å kunne holde åpent for bibliotek, museer, bingohaller, bowlinghaller, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, treningssentre, kjøpesentre, butikker, varemesser, midlertidige markeder, fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende.
- Disse virksomhetene kan ha normal drift som følger de overordnede rådene om smittevern til befolkningen.
Inn og utreise
- Regjeringen har opphevet forskriftfestete krav ved reiser inn til Norge. Nå gjelder de ordinære rådene om smittevern, som for eksempel å teste seg om en har symptom.
- Det er fortsatt ikke en normal tilstand i mange land. Flere land har strenge restriksjoner og smitteverntiltak for dem som vil reise dit.
Ved reise til og fra Svalbard gjelder fortsatt særlige krav
- Det er fortsatt krav om test før avreise til Svalbard. Unntatt fra dette kravet er de som kan dokumentere at de er fastboende på Svalbard eller at de er fullvaksinerte eller har vært gjennom koronasykdom.
- Alle som ankommer Svalbard skal fremdeles teste seg for covid-19 innen 24 timer etter ankomst.
Nytt liv i gammel Siralapp
Her vil du finne siste nytt fra næringsfronten, presentasjon av våre nye medarbeidere og mye mer,
Vi fikk litt liten skrift i papirutgaven, så derfor kan vi anbefale dere å lese pdf-utgaven i den størrelsen som du ønsker.
Ta kontakt med Grete Møgster for innspill på neste Siralapp,... eller dersom du har en liten gründer i magen din.
God helg.. og god lesning
Barn i barnehagen fra august?
1. mars er søknadsfrist for barnehageplass i Utsira barnehage med oppstart i august.
Søknadskjema finner du på barnehagens nettside: https://www.minbarnehage.no/utsirabhg
Søknader sendes via mail på post@utsria.kommune.no,
eller pr post til: Utsira Barnehage, Magnhild Meltveit Kleppa veg 8, 5547 Utsira
Mvh
Marlin Eriksen
Styrer, Utsira barnehage
Ny gatekunst av Nils Westergard
Siste: om korona-viruset Vi har oppdatert gatekunstkartet og informasjon av ny kunstner
Her er Skoleruten for 2018/19.
Gikk du glipp av #NRKsommer og besøk av sommerbåten til Utsira? Se sendingene her og vårt fotogalleri fra den store folkefesten.
UKE 40 og 41 i 2015 gav oss mye oppmerksomhet med sjeldne fugler og gjennomføring av 'Bombeuka', samt Sildaloftets flotte initiativ sammen med Røde Kors Rogaland med 'Ferie for alle' :-) Her er et knippe av det som har blitt servert på NRK og TV Haugaland: Bombeuka NRK , Ferie for alle TV Haugaland og Bombeuka TV Haugaland
Følg med på kulturkalenderen vår. Eller den kommunale Outlook-kalenderen vår, for de som ikke har plass til å laste ned pdf.
Street-art i høstlige omgivelser kan gi helt nye opplevelser. Vi minner om vårt Street-art kart og presentasjon av artistene på denne siden.
Les mer om Rutebåten på våre hjemmesider. Det er også mulig å følge båten på Facebook og web-kamera
Følg med på langtidsvarsel for Utsira, stedet som har minst nedbør i Rogaland.
Her finner du tidligere fotos fra vår karusell
Her er vår dagbok med nyhetsartikler fra tidligere.
Informasjon om selvtester, PCR og registrering av positivt testresultat av selvtest
Du som har fått oppfriskingsdose (boosterdose) eller har fått to vaksinedoser og hatt covid-19 i løpet av de siste tre månedene, bør ikke lenger ta PCR for å bekrefte positivt resultat av en selvtest. (Positivt resultat betyr at testen viser at du har covid-19.)
Det er nå stor belastning på test- og analysekapasiteten hos kommunene og på laboratoriene. For ikke å øke belastningen på kommunene og laboratoriene, er det viktig at du ikke tar PCR hvis du ikke har behov for det.
Hvis du derimot er i en av gruppene under, ta kontakt med kommunen for å få tatt PCR (eller annen test) for å bekrefte resultatet av selvtesten:
-
Barn opp til 16 år (på grunn av vaksine)
-
Uvaksinerte
-
Personer i risikogrupper
-
Personer som ikke har fått tre doser og trenger koronasertifikat
Har du symptomer, ta en selvtest
-
Helsedirektoratet anbefaler at alle med symptomer på covid-19 tar en selvtest. Du får gratis selvtest fra kommunen hvis du har symptomer, er nærkontakt eller ved smitteutbrudd. Du kan hente selvtester hver dag
Du kan få gratis selvtester i administrasjonen på Siratun, eller på legekontoret.
Personer som har fått oppfriskingsdose av vaksinene og tester positivt på selvtest, trenger ikke lenger å ta en bekreftende PCR-test.
Personer som tester positivt skal registrere selvtesten på legekontoret. . Dette er viktig for at kommunen skal ha en oversikt over smittesituasjonene.
-
Alle som tester positivt på selvtest skal i isolasjon i seks døgn og selv informere nærkontakter. Informasjon om isolasjon på helsenorge.no
Registrering av positivt resultat på selvtest
- Ring/eller send sms til Utsira legekontor på tlf 99 21 94 96 og informer om testresultatet
Om selvtester og sikkerhet
-
Positive resultater av selvtester er meget sikre. Hvis testen viser at du er smittet, kan du regne med at det er riktig.
-
Det er ingen smittvernfaglig grunn til å ta en ny test for å bekrefte positivt resultat av en selvtest.
Korona-viruset
Oppdatert informasjon med siste meldinger som gjelder på Utsira finner du her. (klikk på lenke
Nytt selvtestregime fra 25. januar 2022
Lokale anbefalinger
- Hold deg hjemme om du er syk med nyoppståtte luftveissymptomer – og test deg.
- Hold avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom, gjerne en meter.
- Vurder bruk av munnbind hvis det ikke er mulig å holde minst en meters avstand innendørs i det offentlige rom.
- Vurder bruk av hjemmekontor når det er mulig.
- Reduser antallet nærkontakter.
Informasjon om bruk av fyrverkeri på nyttårsaften
Her er noen gode råd for bruk av fyrverkeri:
- Forbered fyrverkerioppskytingen.
- Sjekk at fyrverkeriet ikke er skadet.
- Les bruksanvisningen nøye og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting.
- Fyrverkeriet må stå stødig, og skal ikke kunne velte.
- Beskytt øynene - bruk beskyttelsesbriller.
- Hold god avstand - anbefalt sikkerhetsavstand er minst 25 meter.
- Bruk tennstav for å antenne fyrverkeriet.
- Sitt på huk, tenn lunten med strak arm og fjern deg straks lengst mulig unna.
- Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.
- Ikke tenn på fyrverkeri 2 ganger! Fyrverkeri skal bare tennes på én gang. Dersom du prøver igjen kan eksplosivene bli tent før du rekker å komme deg unna. Dersom fyrverkeriet ikke antennes etter første forsøk, vent minst 30 minutter, dynk med vann og lever det tilbake til forhandler.
- Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
Bruk av stjerneskudd:
- Stjerneskudd skal brukes utendørs.
- Ikke tenn flere stjerneskudd samtidig. Tennes flere samtidig kan flammene bli store, de kan brenne svært hurtig og gjøre skade.
- Bruk beskyttelsesbriller – gjelder også barn.
- Ikke vift stjerneskuddet foran ditt eget eller andres ansikt
- Ikke gi fyrverkeri til barn – det er 18 års grense for kjøp og bruk av fyrverkeri. Dette gjelder også mange stjerneskudd, men det finnes stjerneskudd og andre fyrverkeriartikler som er godkjent for personer under 18 år. Disse kan brukes av barn og bør kun brukes hvis voksne passer på at det brukes riktig og at bruksanvisningen følges nøye.
Haugaland brann og redning iks håper du får en riktig fin og sikker nytt års feiring!