Grunnstein på plass i monteren sin!

Akkurat som en hummer har nå grunnsteinen til Sirakompasset fått kroet seg i hula si. I dag 18.11.11 ble den nedsenket i dertil egnet monter.

Grunnsteinen i Sirakompasset er signert av kronprins Haakon, lagt ned av statsråd Magnhild Meltveit Kleppa og nå omsider endelig plassert i monteren sin og forseglet. Datoen i dag er 18.11.2011. Nedleggelsen ble gjort uten seremoni, men med flere kokker.

Rektor virret rundt med to oppdragsgivere på en gang, lærerne har hatt plandag med eget kurs og lærer Jorunn Nordvik 60-årsdag. Så nedleggelsen skjedde med mye folk i farta.

Undertegnede var utkalt som fotograf. Utviklingssjef Arvid Helgesen for å overvåke det hele. Arvid endte opp som renholder og steinløfter.

Rektor Bjørn Aadnesen kom skridende med en bunke regalier for nedleggelse under steinen. Vi oppdaget fort behovet for et tøystykke, eller lignende for å skille og skjule disse ”regaliene” under steinen. Lærer Tove Grimsby ble motvillig trumfet ut av lærerkurset for å hjelpe oss med å finne et tøystykke, eller lignende. Selvsagt kom hun med en bunke og Arvid steinløfter fikk prøvd seg flere ganger i forhold til å finne ut hvilket tøystykke som matchet best… Jorunn sitt bidrag ble å skrinlegge det grønngule tøystykket. Helst ville vi hatt det lyseblå som steinen har lagt på i påvente av nedsenkning, men dette var spikret på ei altfor stor sponplate og ikke mulig å gjenbruke.

Når beslutningen var tatt ble det spørsmål om behovet for stryking av tøystykket. Selvfølgelig kom forslaget fra Tove. Undertegnedes bidrag ble å overbevise de to øvrige herrer om nødvendighetene av stryking. Argumentet om 5 minutter ekstra i et 50 års perspektiv slo til. Vinsten for undertegnede var muligheten for å ta flotte bilder av rektor med strykejernet! Avdeling husflid skal ikke se bort i fra at det kommer nytt strykebrett og –jern til avdelingen med det første. Nå har nemlig rektor ”hatt skoen på”… Innimellom alt fikk vi smakt Jorunns usedvanlig gode peanøtt60-årskake!

Omsider fikk Arvid ta det siste løftet. Steinen er dermed nå plassert på et nykrøllet, så godt som menn kan folde et tøystykke i bunnen av en monter, og nystrøket grått tøystykke i monteren sin. Monteren er forseglet med ei glassplate og skal ikke åpnes før etter minst 50 år.

Noe annet vil vel ikke bringe lykke? Lysene i monteren er dermed også forseglet! Inne i monteren.

Hvor lenge kommer disse til å lyse? De er av typen LED og kanskje seriekoplet. Når lysene slokner, så blir det mørkt i 50 år. Hva med et veddemål? Skal vi vedde på når lysene slokner? Og gi overskuddet til ”folkeaksjon for flygel i Sirakompasset”? 50 % av innsatsen går til premie til den som tipper riktig dato, resten til flygel Jo flere som tipper, jo større blir summen! Jo større sum, jo flere blir med!

Hva som ligger under steinen? Tegninger og bilder, husnøkkelen, en minnepinne med diverse på. Med mer. Hemmeligheter skaper spenning! Spørsmålet er om ikke jeg som kommer fra gullkysten fikk lurt med et lite stykke minne som viser hvem som ble seriemester og Norgesmester i fotball 2011!?

Bilder av rektor med strykejernet blir lagt ut senere, eller solgt til høystbydende for folkeaksjonen for flygel...

Rune Solevåg

Strykeansvarlig fotograf