Personlige verktøy
Logg inn

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Seksjoner

Askespredning

Askespredning vil si at avdødes aske spres for vinden. Det kan skje hvis avdøde selv fikk innvilget søknad om askespredning, eller hvis det i ettertid godtgjøres at avdøde ønsket det.

Generelt

Beskrivelse

Askespredning vil si at avdødes aske spres for vinden. Det kan skje hvis avdøde selv fikk innvilget søknad om askespredning, eller hvis det i ettertid godtgjøres at avdøde ønsket det. Tillatelse kan også gis for avdøde barn hvis foreldrene ønsker det. Askespredning kan være et alternativ for dem som ikke ønsker begravelse eller urnenedsettelse på en kristen kirkegård, eller hvis avdøde hadde en spesiell tilknytning til et bestemt sted. Ved askespredning kan det ikke kreves kirkelig medvirkning.

Kriterier/vilkår

Det er gitt visse retningslinjer som fylkesmannen må forholde seg til når en søknad vurderes. Disse retningslinjene går blant annet ut på at askespredning som hovedregel kun tillates på åpent hav og i høyfjellet. Det kan ikke skje nær bebyggelse eller der folk ellers oppholder seg. Fylkesmannen kan sette ytterligere vilkår for tillatelsen.

Regelverk

Søknad

Mottaker

Fylkesmannen i det fylket der asken ønskes spredt.

Klage

Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til fylkesmannen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til fylkesmannen. Opprettholder fylkesmannen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, som avgjør om klagen skal tas til følge.

Varighet

Fylkesmannen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.

Saksbehandling

Fylkesmannen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan du få den ved å henvende deg til fylkesmannen innen klagefristen for vedtaket utløper

Andre opplysninger

Dato oppdatert

2010-05-01 11:56:41

Se også

Kontaktinformasjon