Personlige verktøy
Logg inn

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Seksjoner

Gode råd om hodelus

CC by Gilles San Martin fra Namur i Belgia
Hodelus suger blod i hodebunnen og bittene kan gi kløe. For å bli kvitt hodelus må man benytte lusemidler eller fjerne lusa ved hyppig kjemming. Hodelus kryper fra hode til hode ved nærkontakt. For å unngå gjensmitte er det derfor viktig at alle i omgangskretsen som har lus behandles samtidig.

Hvordan ser hodelus og egg ut?

null

 

                null

Hodelusene lever i hodebunnen og håret, særlig i nakken, bak ørene og i hårfestet på issen.

Hodelus er grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Voksne lus er 2-3 mm lange.

Eggene er 0,3 x 0,8 mm, og de er godt festet til hårstråene. Eggene er gulhvite, festet ved roten av hårstrået og klekkes etter ca. en uke. Egg som sitter mer enn 5 mm fra hodebunnen er sannsynligvis klekket eller døde.

Hvordan smitter hodelus?

Oftest foregår smitteoverføring ved direkte hodekontakt, men kan også skje ved bruk av andres hodeplagg, kam/børste, hårspenner, skjerf. Overføring via møbler skjer sjelden.

Både voksne og barn kan få hodelus, men hodelus er mest vanlig blant barneskolebarn. Man kan få lus uansett hårtype.

Hvordan merker man at man har hodelus?

Kløe i hodebunnen er et vanlig tegn på hodelus. Lusas spytt inneholder stoffer som, når de kommer inn i huden, utløser kløe. Det er imidlertid ikke alle med lus som opplever kløe. Et annet symptom  på lus er sår og infeksjon i hodebunnen som følge av opprevne lusebitt.

Hvordan oppdage hodelus?

En lusesjekk utføres ved hjelp av lusekam, forstørrelsesglass og godt lys. Det er viktig å gre nøye med en fintannet kam i fuktig eller tørt hår. Det anbefales å fukte håret fordi dette hemmer lusenes bevegelse. Legg et hvitt håndkle over skuldrene når du kjemmer håret, og sjekk både håndkleet og kammen for lus og egg.

En grundig lusesjekk bør utføres straks man hører om lus i omgangskretsen eller på annen måte mistenker smitte. Hele familien bør undersøkes. Det er foreldrenes oppgave å undersøke barna for hodelus. For å forebygge smitte bør foreldrene dessuten undersøke barna ved skolestart og etter ferier. En god regel er dessuten å gre barna minst en gang i måneden.

Hva om hodelus oppdages på skolen?

Hvis hodelus oppdages på barn i barnehagen eller på skolen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Sannsynligvis har barnet hatt lus i lang tid, så noen timer fra eller til har ingen smittemessig betydning. Man kan evt. ta et  hodeplagg på barnet som hindrer at det smitter andre. Når barnet kommer hjem, skal første del av behandlingen gjennomføres samme kveld/natt. Barnet kan gå i barnehage eller på skolen som normalt etter 1. behandling er gjennomført. Barnehage/ skole og vennekrets skal informeres om at barnet har hodelus, slik at vennekretsen kan sjekkes for lus og barnet unngå gjensmitte.

Hvordan behandle?

Hodelus kan bekjempes med lusemiddel, ved kjemming eller ved å barbere håret.

Lusemiddel:

Bare den som har lus skal behandles med lusemiddel. Reseptfrie lusemiddel kjøpes på apoteket. For alle lusemiddel er det viktig å følge bruksanvisningen nøye. Sjekk spesielt om midlet kan brukes ved graviditet og i forhold til barn under 2 år. Kontroller håret gjerne daglig, i tre uker etter siste behandling.

Kjemming:

Lusekam kan brukes til å bekjempe lus. Kjemming må utføres grundig hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager. Ved kjemming skal håret være vått og gjerne tilsatt balsam for å lette greingen. Et håndkle bør plasseres over skuldrene.

Barbering:

Ved en hårlengde på under 0,5 cm vil lusene ikke kunne overleve.

Hva med omgivelser og klær?

-          Vanlig god rengjøring. Lusa dør på ubrukte gjenstander i løpet av 2 døgn i romtemperatur. Hvis lusa kommer bort fra hodebunnen blir den fort svak og da er det svært liten sjanse for at den vil kunne etablere seg på nytt. Vask av møbler, leker, kosedyr etc. er derfor unødvendig.

-          Vask sengetøy, hodeplagg og kammer. Lus og egg dør ved 60 grader i 10 min., evt. fryses ved – 20 grader i minst 4 timer.

 

-          Det gjøres ingen bekjempelsestiltak mot lus i svømme/idrettshall.