Personlige verktøy
Logg inn

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Seksjoner

Gratis HPV-vaksine til unge kvinner

brosjyre folkehelseinstituttet
Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes et virus som heter humant papillomavirus (HPV). HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Derfor får nå kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet starter i november 2016 og varer i to år fremover.

 HPV smitter svært lett seksuelt og de fleste av oss blir smittet en eller flere ganger, særlig mens vi er unge. Som regel forsvinner viruset av seg selv, men hos noen vil enkelte typer HPV gi celleforandringer som kan utvikles til kreft. De som har hatt en forbigående HPV-infeksjon, er ikke beskyttet (immun) mot ny smitte. Det er derfor nyttig å vaksinere seg uansett om man har hatt ingen, èn eller flere seksualpartnere.

Vaksineringen vil foregå på Utsira Helsestasjon . Ta kontakt på telefon 52750126 for bestilling av time. 

Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser og blir gitt i løpet av 6-12 måneder. Programmet starter 1. november 2016. Vaksinasjon må påbegynnes senest to år fra programmets oppstart, og siste dose må være tatt innen 1.7.2019.

Litt mer om HPV-vaksinen og HPV
Vaksinen som tilbys i det to-årige vaksineprogrammet til unge kvinner heter Cervarix. Den beskytter mot HPV typene 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av livmorhalstilfellene. Effekten er sannsynligvis langvarig, kanskje livslang. Oppfølging av vaksinerte har vist at de fortsatt har beskyttelse så lenge studiene har pågått (9 år). Vaksinen settes som sprøyte i overarmen. Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide venter med å ta vaksinen. Vaksinen i innhentingsprogrammet beskytter ikke mot kjønnsvorter.

Alle dosene kvinnene får blir registrert i det nasjonale vaksinasjonsregisteret, SYSVAK. Alle kan sjekke hvilke vaksiner de har fått på nettjenesten Mine vaksiner www.helsenorge.no 

HPV som forårsaker kreft gir ingen symptomer før det utvikles sykdom. Årlig får 3 000 kvinner, mange ganske unge, påvist celleforandringer som medfører at deler av livmorhalsen må fjernes for å forebygge utvikling til kreft. Omlag 300 kvinner i Norge utvikler livmorhalskreft, og 65–100 kvinner dør av kreftformen. Det tar vanligvis fra 10 år og oppover å utvikle livmorhalskreft. Nær 40 prosent er yngre enn 45 år når de får diagnosen. 

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine: 

Folkehelseinstituttets nettside: www.fhi.no/hpv-vaksine 

HPV vaksine