Haugesund Teater - Kvinnekuppet på Utsira

Haugesund Teater inviterer til to fantastiske forestillinger i Sirakompasset: Premiere 16. oktober, kl. 19:00 og første ordinære forestilling 17. oktober, kl: 19:00
Når 16.10.2013 18:30 til
17.10.2013 21:00
Hvor Sirakompasset
Legg hendelse til i kalenderen vCal (Windows, Linux)
iCal (Mac OS X)

hgsdteater-kvinnekuppet-modul44b-med-pakker

KVINNEKUPPET
På Utsira

Av Birgit Amalie Nilssen
Musikk av Ketil Bjørnstad

Britt-Synnøve Johansen spiller sin egen tippoldemor, Aasa Helgesen!

I 1925 fikk Norges minste kommune, Europas første kvinnelige ordfører, Aasa Helgesen. Bare 12 år etter at stemmerett for kvinner ble innført, stakk kvinnene på Utsira av med 11 av 12 plasser i kommunestyret. Alle sentrale verv ble besatt av kvinner.

I tre år ble Utsira drevet bedre enn noen gang. Kommuneunderskudd ble til overskudd. Det ble bygget ny skolevei. Kirken fikk ny ovn. Rutebåttilbudet ble utvidet. Skatter ble møysommelig krevd inn. Likevel ble ikke en eneste av de 11 kvinnene gjenvalgt. Mennene fikk fra 1928 alene dominere kommunepolitikken helt frem til 80-tallet.

Historien bak hva som egentlig skjedde ved kommunevalget i 1925, er full av sorte hull og mysterier. Var det en spøk fra en innflytter? En hevnaksjon fra innbyggere som ikke ville betale skatten det mannlige kommunestyre krevde inn? Et kvinnepolitisk eksperiment? Får vi noen gang vite sannheten?

I et TV intervju i 1989, blir en av døtrene til Aasa Helgesen spurt om ikke hun var stolt av sin mor da hun ble valgt til Europas første kvinnelige ordfører. 64 år etter den historiske begivenheten, klarer ikke datteren å holde tårene tilbake når hun svarer ”Stolt? Nei, det var sånn en skam”.

Mens gratulasjoner fra hele verden ble sendt til den nyvalgte ordføreren, utspant et helt eget familiedrama seg hjemme hos jordmor og åttebarnsmor Helgesen. Kvinnene som ble valgt til politikere, var nemlig ikke tilfeldige kvinner. Ei heller var de politisk aktive. Aasa Helgesen var konen til sittende ordfører. Samtlige av de andre kvinnene som ble valgt, overtok plassen i kommunestyret etter sine ektemenn. Hjemme i 11 små stuer på Utsira, satt menn som plutselig skulle passe hus og barn mens konene deres tok seg av det som til nå hadde vært deres jobb.

16. oktober har KVINNEKUPPET premiere på Utsira. Forestillingen skal også spilles for 2.000 ungdomsskoleelever i kommunene Utsira, Haugesund, Vindafjord, Bokn og Tysvær. I tillegg vil det bli åpne forestillinger, blant annet på Kulturnatt i Haugesund.

Forestillingen er skapt i samarbeid mellom Haugesund Teater, Utsira kommune og Den Kulturelle Skolesekken i Rogaland.

Regi er ved Linn Meyer Kongshavn. Research og filmregi ved Gudrun Karina Arntsen.

Premiere 16. oktober, kl. 18:30 og 20:30 på Kompasset på Utsira.
Spilles 17. oktober, kl: 19:00 på Kompasset på Utsira.
Spilles 18. oktober, kl: 19:00 på Karmsund Folkemuseum (Kulturnattbutton).
Spilles 19. oktober, kl: 18:00 på Karmsund Folkemuseum (Kulturnattbutton).
Spilles 12. november, kl: 20:00 på Intimscenen på Festiviteten.
Spilles 13. november, kl: 20:00 på Intimscenen på Festiviteten.
Spilles 14. novemver, kl: 20:00 på Intimscenen på Festiviteten.

Mer informasjon om denne hendelsen…