Strandryddedag og ryddeaksjoner i mai 2018

Søppelkontainer på kaien i Sørevågen
Det er mange som har planlagt å rydde strender og langs veiene på Utsira nå i mai. Vi har satt ut en kontainer på kaien i Sørevågen til de som ønsker å levere plastavfall og annen rape fra strandryddeaksjoner. Plasten dreper dyr og fugleliv i havet.

Støtt opp om Kystlaget Utsira sin ryddeaksjon 'Synnan i moljo' på torsdag den 3 mai kl 16.00 - 18.00. Sjekk ut facebook eventet for mer informasjon. Utsira Skole og administrasjonen har ryddedag den 3. mai på ulike lokaliteter i løpet av skoledagen/arbeidsdag.

Vi oppfordrer ryddeakjsonister om å legge inn ryddeaksjoner inn i ryddeportalen til holdnorgerent.no. Det er også mulig å legge inn områder som bør ryddes. Eller gi oss et vink på post@utsira.kommune.no

Det nytter å rydde

Slik så det ut langs de fleste strender på Utsira i år 2000...

null

Vi har ryddet strender siden tidenes morgen, først verdifulle havvrekster til plank og ved, ...siden plast og rape som ligger til spott og spe.

Første fokus på forsøplingen langs strendene på Utsira var Viggo Ree sine nitidige søppelregistreringer på 1970-tallet. Resultater fra 1974 ble publisert i Fauna. Siden gikk Utsira Skole og Utsira kommune igang med nærmest årlige ryddeaksjoner fra 1990-tallet og utover.

Vi fikk 'Håbet' av Solveig Egeland i 2011, den første grønne hytta (oceanhope.no) i regi småhytter.no

Slik ser det ut i Øygarden i Hordaland i dag etter nærmest 50 år uten rydding av strender. Sjekk ut innslag fra NRK Hordaland om "Skrekkens øy" nord på Øygarden i Hordaland.

Vi anbefaler også Planet Plast - Der Line Elvsåshagen vil redde hvalene, fiskene og fuglene som dør av plasten i havet.

Støtt opp om våre ryddeaksjoner, lag din egen ryddeaksjon, eller gi oss et tips om hvor vi bør rydde nå i mai.

Lykke til :-)