Nye ryddeaksjoner og dypdykk i avfall fra tidligere strandryddeaksjoner

Fra skolen sin strandryddeakjon i september
En ny sluttrapport om forsøpling i 'plast-havet' fra mepex, MD og Hold Norge Rent, viser at nærmere 50% av avfallet som kan aldersbestemmes (5%) er under 5 år gammelt, og 16% er mer en 15 år gammelt. Søppel i havet er fortsatt et stort problem. Vi må tydligvis finne alternativ til plasten,.. før den havner i havet!

ti på topp antall søppel i hav

Mest plast
Resultatene fra dypdykket viser at hovedandelen av det marine avfallet er plast. Ser vi på vekt er 73,5 % av avfallet plast, og hele 91,5 % om vi ser på antall. Ser vi på ti-på-topplisten basert på antall, topper EPS; ekspandert polystyren (isopor) listen. Ser vi på vekt, er det mest av utstyr og produkter relatert til fiskeri- og oppdrettsnæringen og annen marin virksomhet. Ti-på-topp-listen basert på antall viser dessuten langt mer forbrukerrelatert avfall enn om vi ser på listen basert på vekt.

77 % kommer fra Norge
Vi har funnet geografisk opprinnelse på 10 % av avfallet vi har analysert. 77 % av det avfallet vi har identifisert geografisk opprinnelse på, kommer fra Norge. Det utenlandske avfallet kommer i stor grad fra Storbritannia, Danmark og Sverige. I nord er avfall fra Russland mer fremtredende enn i sør. Avfall fra Sverige er størst i sør og på Vestlandet.

Visuell rapportering
I tillegg til sluttrapporten (last ned rapporten her), har prosjektet utarbeidet tre videohistorier. fra arbeidet med dypdykket. Den første historien er fra vårt tokt i Finnmark «Datafangst i urørt terreng» og beskriver hvordan vi har jobbet med analyse i felt. Den andre historien «Dybdeanalyse av marint avfall» beskriver vår dybdeanalyse gjennomført i verkstedet vårt. Den tredje og siste videohistorien; «Dypdykk i plasthavet» oppsummerer arbeidet og resultatene.

Klar for nye ryddeaksjoner?

Vi har satt ut nye kontainere for mottak av avfall fra strandrydde-aksjoner (ved Hovland Stadion) og det er mulig å hente ryddeutstyr (hansker og sekker) på Siratun. Det er mulig å lage sine egne ryddeaksjoner på https://ryddenorge.no/ eller melde inn områder som man mener bør ryddes.

Meld inn antall sekker ryddet og område ryddet til atle@utsira.kommune.no eller sms til 91766132

NB Vær varsom, ikke gå for nær strandkanten i vintermånedene med mye ising, glatte svaberg og heller ikke under utrygge bølgeforhold.