Fjerning av fremmede arter i sommer

Utsira kommune har stort fokus på fjerning av fremmede arter (svarteliste-arter) og bevaring av det opprinnelige vikinglandskapet som kystlyngheia vår representerer.

Flere fremmede arter fra andre kontinenter er introdusert til øya vår. Enten ubevisst i jordmasser, singel og ballast, eller bevisst plantet for økonomisk vinning. Uten handling kan disse artene true det opprinnelige landskapet vårt, eller påføre oss store kostnader med fjerning i fremtiden. Sitkagran og parkslirekne truer med gjenngroing og andre arter som rynkerose som truer med å konkurere ut stedegne nyperoser, osv.

Utsira kommune har fått en del statlige midler til bekjemping av fremmede arter på Utsira. I sommer skal vi ansette en del ungdom innen naturforvaltning som har til oppgave med å fjerrne fremmedarter og restaurere landskapet vårt. Vi har oprettet et kart over ulike fremmedarter som har invadert øya vår. Kartet skal brukes i prosjektet som informasjon ut mot grunneiere og arbeidgjengen som skal jobbe selvstendig med naturforvaltning. Kartet er ikke komplett og mye vil endres underveis, nye bestander skal inn og andre kan bli fjernet dersom grunneiere ikke ønsker fjerning av art, osv.

Skjermfoto av fremmedartskart  klikk for lenke til kart

Utsira kommune utarbeider jevnlige fremmedartslister over arter som truer vår stedegne natur, basert på nasjonale fremmedartslister. Her er siste fremmedartsliste med oversikt over fremmede introduserte arter og hvordan vi kan bekjempe de ulike arter.

Utsira kommune vil konsentrere seg om fjening av all parkslirekne, og overkommelige villspredninger av rynkerose og sitkagran langs veg og i utmark. Større fjeninger av sitkaskog i hage og mark må avtales fjernet av lokale enrepenører.

Kom gjerne med innspill på nye områder på egen eller andres eiendom eller innspill på allrede kartlagte områder.

Kontakt: Epost post@utsira.kommune.no  mobil 91766132 Miljø- og jordbrukssjef eller post i facebook-posting om fremmedartskartet.