Vi er i gang med Snegledugnaden 2017

Vi fortsetter snegledugnaden fra 2016, for å bli helt kvitt svarteliste-arten brunskogsnegl på Utsira. Fjorårets innsats har satt brunskogsneglen kraftig tilbake på Utsira. Men enkelte mer grisgrendte områder har oppsving slik som Ambarskleiv, Austre deler av Austrheim, fyrbakken og lignende steder.

Vi har nå kjøpt inn nye pakker med nemaslug og delt disse inn i følgende gårdspakker Nordvik, Hovland/Austrheim (kontakt Arnstein), Skare/Kommuneale arealer (kontakt Atle), og Klovning/Kvalvik. Løpende informasjon og tips om de ulike gårdspakkenen finnes på vår lukkede facebookgruppe Snegledugnaden på Utsira.

Nemaslugen skal ikke brukes som anvist på pakke da det er mer effekt ved å benytte oppskrifter fra fjorårets snegledugnad.

Det har nå blitt litt størrelse på første generasjon av brunskogsnegl, så det er på tide å sette igang før disse klekker egg. Hver brunskopgsneg kan legge opptil 400 egg. Vi tar også sikte på en senere aksjon i september for å ta knekken på generasjon to som legger egg og går til ovvervintring i oktober.

Brunskogsnegl Arion vulgaris er en fremmed art på Utsira som har komt til øya i 2003 (trolig som egg i plantepotte fra fastlandet). Arten har opprinnelse fra Iberiahalvøya, men har tilpasset seg det Norske klima og med sine mange egg og agressive levesett (spiser alt i hager og egne artsfrender) har den fått masseopptreden enkelte områder hvor arten kan herje fritt. Utsira Kommune har utarbeidet en egen svarteliste over fremede arter som har blitt introdusert til utsira via menneskelig aktivitet. Enkelte fremmede arter kan gjøre stor skade på vår natur. Se svarteliste over uønskede arter på Utsira.

årets første fangst

Legg gjerne inn dine funn av brunskogsnegl i artsobservasjoner.no. Her er rapporterte funn av brunskogsnegl på Utsira fra 2000 til 2017.