Vi har oppdatert fremmedartslista vår

Fagerfredløs en hagerømling på ville veier
Den gamle 'svartelista' vår ble revidert sist i 2012. Siden den gang, har det blitt registrert flere nye fremmede planter, som er spredt ut i vår natur. Vi har også fått ny kunnskap med en ny Nasjonal fremmedartsliste 2018 som kom ut i juni i år.

Utsira kommune var Norges første kommune med egen fremmedartsliste (svarteliste) i 2007.

En fremmedartsliste er en oversikt over fremmede arter som kan gjøre skade på vårt opprinnelige natur- og kulturlandskap. De fremmede artene er ofte introdusert fra andre kontinent via mennesker som prydplanter, parkfugler, eller ubevisst via handel, transport og ballast. Fra Utsira er vi mest kjent med kampen mot brunsnegl (Iberia skogsnegl) og forvillede frøskudd fra 1980 tallets sitkagranplantninger.

Siden 2007 har det blitt tilført mer kunnskaper om fremmede arter som gjør skade og i desember 2011 fikk vi en egen handlingsplan i regi av Fylkesmannen i Rogaland.

Denne utgaven av fremmedartsliste for Utsira Kommune vil være oppdatert med tiltak for aktuelle arter som utgjør en trussel for Utsira sitt natur- og kulturmiljø, justert etter nasjonal fremmedartsliste 2018. Nye høyrisiko-arter siden 2007 er Parkslirekne, Kjempespringfrø og Japansk drivtang! Nye høyrisiko-arter siden 2012 er: blåleddved, klistersvineblom, Spansk kjørvel, mørk jordhumle og ribbesåtemose.

Fremmede risiko-arter som har blitt fjernet fra Utsira, siden 2007 er: Villkanin. Bekjempede arter siden 2012 er: kjempespringfrø og hagelupin.

Dersom alle gjør en innsats i egen hage, eller tenker seg godt om før man kvitter seg med hageavfallet, så er det mulig å bli kvitt plagsomme fremmede arter som truer vårt eget verneverdige naturmiljø.

Klikk på lenke eller bilde for oppdatert fremmedartsliste 2018 for Utsira kommune

Klistersvineblom, en ny fremmed art som sprer seg raskt
Klistersvineblom - en ny fremmed art fra Vest-Asia som utkonkurerer vårt eget stedegne åkerugress og lokal veikantflora.