Innføring av nasjonal forskrift på Ytre Haugalandet

Smittesituasjonen i kommunene på Haugalandet er i utvikling. Regjeringen har med bakgrunn i dette vedtatt en nasjonal forskrift som gjelder fra midnatt i dag, den 16. mars til og med 11. april.

Statsforvalteren i Rogaland ber regjeringen og nasjonale helsemyndigheter om å innføre nasjonal forskrift på Haugalandet med bakgrunn i smittesituasjonen i kommunene som en følge av Covid-19.

Bakgrunnen for henvendelsen

Smittesituasjonen på ytre Haugalandet er under stekt press. Haugalandet har hatt en krevende situasjon over lang tid, spesielt i Haugesund, Karmøy og Tysvær. Haugesund har hatt økende smitte de siste seks dagene, og 27 smittede i dag. Det er også påvist smitte som kan knyttes til Haugesund i kommunene Karmøy, Tysvær og Vindafjord. Utsira og Bokn er små øykommuner uten smitte, men er tett sammenvevd i samme bo- og arbeidsmarkedsregion med mye mobilitet på tvers av kommunene. Det samme gjelder Sveio som ligger i Vestland fylke.

Forskriften innebærer at en lang rekke virksomheter må stenges ned fra midnatt.  Målet er å redusere smittespredningen.

Disse må holde stengt

Fra midnatt må følgende virksomheter holde stengt frem til og med 11. april 2021:

Serveringssteder, utesteder, butikker, varehus, treningssentre, svømmehaller, badeland og så videre, tros- og livssynshus, biblioteker, fornøyelsesparker, museer, kinoer, teatre og tilsvarende.

Det er unntak fra bestemmelsen. Blant annet kan matbutikker holde åpent og tillatt med take-away bestillinger. Det blir skjenkestopp og forbud mot arrangementer, med unntak av begravelser og bisettelser. Det er en plikt å bruke munnbind i offentlig rom hvor en meters-regelen ikke kan overholdes.

Tiltaksnivå A, kapittel 5A, særlig høyt tiltaksnivå, på regjeringens nettsider >>>

Med hilsen

rådmenn og kommunedirektør