Sjøsyke
Tenk over hva du spiser før du reiser. Ikke spis siste 1/2 timen før du reiser, eller under overfarten. Men sørg for å spise før du reiser! Grovt brød, stekte poteter... Hold deg langt unna sitrusfrukter, solo og søtsaker.
Forsøk å få plass midt i båten, her slingrer det minst. Gå ikke i turistfella: Vindusplass er fristende, men der jynger det mye mer... Legg deg ned, slapp av. Erfarne Sirabuer som ikke er sjøsterke legger seg alltid ned og lukker øynene når været er dårlig. Hodet skal være mot været, beina andre vegen.
Utdrag fra artikkel i Dagbladet av bjorn.olav.jahr@dagbladet.no: basert på intervju med Thomas Bickhardt som er "fyrvokter" på Kråkenes fyr i tillegg til å være psykolog og sjøsykeforsker.
- sjøsyke er en datakollisjon i hodet om balanse. Øyne, ører og muskler melder forskjellige data. Problemet er at det er øynene som melder feil og det er øynene vi stoler mest på.
- sjøsyke er ingen sykdom. Faktisk må du være sansefrisk for å bli sjøsyk. Blinde, eller døve blir ikke syke!
- Stå uten å holde deg fast i noe. Kjør inn balansesystemet uten å bruke øynene. Etter tre dager øvelse er de fleste kurerte, fordi du ikke lenger bruker øynene som balanseorgan!
- Sjøsyketabletter hjelper mot selve spyfølelsen - det siste stadiet. Men ellers hjelper de ikke for sjøsyke er ikke noe medisinsk problem! Beveger du deg riktig, så blir du ikke sjøsyk.
- Sjøsyke kan være veldig alvorlig. Folk kan miste hele sin personlighet i løpet av et kvarter - og deretter få den tilbake på fem minutter. Bickhardt har selv vært med på å binde folk som har truet med å hoppe på sjøen.
- Det er ikke tøft å være sjøsyk. På Vestlandet blir du ikke regnet for å være noe til kar om du erklærer deg sjøsyk. Det er "bare å spy litt."
- Den som kjører en båt blir nesten aldri sjøsyk. De vil nemlig selv være utgangspunktet for bevegelsene, og dermed ha tilstrekkelig kontroll og makt.
Så da er det bare å gå i gang å øve! Bickhardt selv tilbyr egne kurs ved Kråkenes fyr!