Personlige verktøy
Logg inn

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Seksjoner

Aktuelt

Nytt fra Folkehelsegruppa

Folkehelsegruppa info - februar 2012

Vi har den glede å inviterer barn og vokse til aktiviteter i friluft. Vi vil starte opp med rebus i 'Vikingløypa'. Det er 8 oppgaver for barn og voksne, når alle oppgavene er løst vil det gi et løsningsord. Svar sendes til Arild på Siratun, epost: arild.soyland@utsira.kommune.no. Det blir fine premier til de som blir trukket ut som vinnere.

I Lyshuset er det nå startet småbarnsgruppe på tirsdager.

For voksne kvinner over 60 er det åpent på tirsdager, fra kl.16.00, også i Lyshuset.

Frisk i friluft

http://www.friskifriluft.no/ir/images/friskfriluft/fif_logo.gif

Utsira er blitt deltaker i ” Frisk i friluft”. Dette er et lavterskeltilbud for alle til å komme seg ut   i friluft for å styrke folkehelsen.

Geocaching

Et nytt tiltak er Geocaching som er en fin måte å være ute på. På Utsira er det plassert ut ca 22 små bokser (godt gjemt). Koordinatene kan lastes ned fra nettet på geocaching .com. Folkehelsegruppen har kjøpt inn 3 håndholdte GPS’er som har koordinatene installert. Så er det bare å sette på GPS’en og starte søk. GPS’ene kan lånes for kr.200 i depositum. Kontakt Joker Utsira for å låne.

Det anbefales at folk bruker egne GPS’er, mange telefoner har GPS installert. Det må imidlertid lastes ned koordinater som viser hvor lykkeboksene er gjemt.

God jakt.

http://farm4.staticflickr.com/3359/3523627575_1f136ca247_o.jpg

CreativeCommon by Nina Matthews

 

 

HUSK FEM OM DAGEN

 

Arild Søyland

Pleie- og omsorgssjef

for Folkehelsegruppa

  

Hjørdis Grønvik ansatt som ny Rektor og Oppvekstsjef i Utsira Kommune

Hjørdis Grønvik fra Kristiansund er ansatt som ny rektor og oppvekstsjef i Utsira kommune. Hun vil starte sitt virke i Sirakompasset 1. april.

e-resept innføres først i Rogaland

De første Rogalandskommunene starter opp med e-resept allrede den 6. mars i år. Utsira Kommune er i gruppe 2 og starter opp med e-resept den 17. april 2012

 

To barn som smiler.

​E-resept betyr elektronisk resept. E-resept er også navnet på den kjede av IT-systemer som gjør det mulig å formidle resepter elektronisk.

​Det betyr i praksis at hvis du trenger en resept, vil du ikke få den skrevet ut på papir. Legen sender resepten elektronisk til en sentral database: Reseptformidleren. Herfra kan apoteket eller bandasjisten laste ned resepten og ekspedere når du kommer for å få utlevert det legen har forskrevet. Alt du trenger å gjøre er å oppgi fødselsnummer eller navn og fødselsdato.
 
Med e-resept blir den praktiske, medisinske og økonomiske behandling av resepter tryggere, enklere og mer effektiv. E-resept er del av en større satsing på elektronisk samhandling i helsetjenesten.

E-reseptkjeden

For at resepter skal kunne håndteres elektronisk, er det utviklet en elektronisk samhandlingskjede for aktører som behandler resepter og informasjon om reseptbelagte varer.
 
Her ser du hvilke aktører som inngår i e-reseptkjeden og hvilke hovedoppgaver de har knyttet til reseptarbeid.
 
Se illustrasjon av e-reseptkjeden *BILDE*
Illustrasjon av Monica Egeli/Andvord Grafisk, i samarbeid med Helsedirektoratet
 
Aktører i e-reseptkjeden Oppgaver
​Leger (fastleger og privatpraktiserende spesialister) 
Forskriver legemidler og andre reseptbelagte varer. 
​Apotek (kjedeapotek, frittstående apotek, sykehusapotek) 
 Ekspederer resepter. 
​Bandasjistforretninger 
 Ekspederer resepter. 
​Statens legemiddelverk 
Gir informasjon om reseptbelagte legemidler og andre varer. 
​HELFO (Helsedirektoratet) 
Gir apotek og bandasjist økonomisk oppgjør for legemidler og varer som er utlevert på blå resept. 
​Reseptformidleren (Helsedirektoratet) 
Database som formidler e-resepter og andre e-reseptmeldinger. Oppbevarer resepten i gyldighetsperioden. 
​Mine Resepter (Helsedirektoratet) 
Internettbasert tjeneste for pasienter som ønsker innsyn i sine gyldige e-resepter. 
   
Aktørene i samhandlingskjeden utveksler informasjon via Reseptformidleren.
 
Leger i sykehus tar i bruk e-resept på et senere tidspunkt, når de regionale helseforetakene innfører ordningen.

 
  • Fordeler ved e-resept

    ​E-resept vil bidra til tryggere legemiddelbruk, enklere rutiner og bedre utnytting av samfunnets ressurser.


 

På veg til Rhodos?

Det er for tiden jevnt med folk i Sirahallens svømmebasseng. Om alle er med på kampanjen "Svøm til Rhodos" - 10 km før 31.3. - vites ikke.

Det er ikke forseint å nå Rhodos. Med 2-3 ukentlige økter er det fullt mulig å svømme de 10 km som er nødvendig for å nå svømmeforbundets svømmekampanje før utløpet av mars.

Forholdene i Sirahallen er nå gode. Vannet er reinere og riktigere dosert enn på lenge, takket være et skippertak på vedlikeholdsfronten med ny doseringspumpe. Temperaturen i vannet holder 27 grader. Det er endog kjøpt inn nye termometer, etter at det gamle viste seg å vise litt lite!

Nå er det snart bare klokka på veggen som ikke viser riktig. Men det ordner seg. Snart er det sommertid og da vil klokka igjen vise rett tid...!

Et lite grønt skritt...

I går kveld 23.2.12 ble Utsira litt grønnere...
Et lite grønt skritt...

Gamlefyret - har vært eneste kommunale lyskilde på vestre del av øya i vinter.

Ja, Ja. Alt etter hvordan du regner det. Det grønneste er vel å ikke bruke strøm i det hele tatt, men da blir det bekmørkt og farefullt å ferdes langs vegen...

Et par måneder og en trønderbart seinere enn planlagt, fikk vi i går tent lys langs vegen fra Joker til Kirkevegen via Kvalvik. Og ikke hvilke lys som helst heller: armaturene har LED-lys. Disse er noe dyrere i innkjøp enn standardlysene, men levetiden på pærene er lengre og strømforbruket en brøkdel. Dermed blir vi forhåpentlig "litt grønnere". Og forhåpentlig blir det mye sikrere å ferdes langs vegen. Det er også satt opp flere nye stolper.

Armaturene er nettere enn de gamle, og stolpene ser nå helst litt kubbete ut, men økonomien setter grenser for hva vi kan ta oss råd til av utskiftnig av disse.

Lysene lyser hvitt i motsetning til de på hovedvegen som er holdt i oransje, så nå kan du velge mellom hvit, eller oransje løype på kveldsturen. Sett på avstand ser den hvite vegen ut som en hvit strek med noen stjerner over, mens på den oransje lyser det mer i sirkler. Smak og behag. Nå har vi begge deler! Og dagslyset er like rundt hjørnet...

Utsira gard og slekt

Bygdeboka er nå utgitt på engelsk.

Forhåndsvisningsbilde av filen

 

Heron Run Press

7017 NE 182nd St. #3

Kenmore, WA  98028

425-818-0678

425-420-7675 cell

heronrunpress@gmail.com

FOR IMMEDIATE RELEASE

 

Utsira, Norway, Farm and Family History 1521-1995

By Jostein Austrheim

Translated by Johannes Christoffersen

Edited by Virginia Stover

526 pages Hardback w/ dust jacket 29.95 0x08 graphic

This book will be especially interesting to those who have relatives from Norway. It gives a very detailed account of families from Utsira who emigrated to the USA and Canada during the 19th and early 20th centuries. If you would like to trace your ancestry or would just like to find out more about your relatives from this area, then this book will be of great interest to you. If you wish more information or to order, please contact the publisher above.

 

This book is a translation of Utsira, Gard og slekt, (Utsira, Farm and family), by Jostein Austrheim, published in Norway in 1995. It is a record of settlement on Utsira, the outermost island off the west coast of Norway. It is also a genealogy of the folk who carved out a living there through the ages. It begins with a brief overview of the earliest evidence of settlement on the island, going back to 3000 BC through the Great Migration. The earliest written records date back to 1521. From that date, the author gives a detailed account of the farmers, fishermen and their families, interspersed with many fascinating old photos, maps and charts, entertaining local tales, and newspaper clippings that help to bring alive the past on this exotic and remote island in the North Sea.

 

Ledig vikariat som barnehage assistent

I Utsira kommune er følgende stillinger ledig:

100 %, vikariat i tidsrommet 26.03.12 - 01.05.13. Lønn etter gjeldende tariff. Det søkes fortrinnsvis etter en person som kan jobbe alle disse timene. Det er ikke ønskelig å dele opp stillingen.

Ansvars- og arbeidsområder:

·       Bidra til at det gis et godt sosialt og pedagogisk tilbud til barna.

·       Medansvar for at barnehagen drives i samsvar med gjeldende lover, forskrifter, vedtekter og lokale planer.

·       Planlegge og gjennomføre aktiviteter med barna.

·       Bidra til et godt samarbeid med foreldre og et godt arbeidsmiljø.

Vi ønsker at du:

·         Har evne til å arbeide strukturert og målrettet

·         Har gode samarbeidsevner

·         Er en faglig, engasjert og stabil medarbeider

·         Klarer å engasjere og motivere dine medarbeidere

·         Takler utfordringer og er utadvent

·         Er positiv, humørfylt og kreativ

·         Fordel med relevant utdanning og erfaring.

Vi kan tilby:

·         Engasjerte, positive og humørfylte medarbeidere

·         Spennende og varierte arbeidsoppgaver i form av arbeid med barn

·         Et samfunn med mange muligheter for den som vil

Opplysninger:

Aktuelle søkere vil bli innkalt til intervju. Attesterte kopier av vitnemål/attester medtas ved oppmøte til eventuelle intervju. Politiattest må fremlegges før tiltredelse. Taushetserklæring underskrives ved tiltredelse.

Nærmere opplysninger om stillingene kan fås hos styrer Marlin Eriksen eller Se også kommunens hjemmeside www.utsira.kommune.no

Søknad med vedlegg, sendes til Utsira kommune, 5547 Utsira, eller pr e-mail: post@utsira.kommune.no innen fredag 2. mars 2012.

Piwik sporing på våre hjemmesider

Utsira Kommune hadde tidligere Google Analytics sporing på våre gamle hjemmesider. Vi har nå lagt inn en ny Piwik-sporing av trafikken på vår nye hjemmeside. Denne sporingen har gitt oss data over hva dere leser på våre sider i en måned siden 16 januar.

Hva sier sporingen oss om våre lesere på www.utsira.kommune.no ?

Siden 16 januar har det vært 2780 unike besøk som har sett på over 18000 sidetitler. Den gjennomsnittlige besøker er inne på sidene i ca 3,5 minutt. Vi har flest lesere på onsdager og torsdager, etter at vi oppdaterer våre populære postlister. Lørdagen er naturlig nok den dagen med minst lesere på kommunen sine hjemmesider med gjennomsnittlig 40 lesere

De fleste kjennner til oss og kommer direkte inn via adresselinje eller lagrede bokmerker (direkte treff)
Henvisingstype
Besøk
Handlinger pr besøk
Gj. tid på nettstedet
Sprettfrekvens
Direkte treff 1179 5,57 3 min 40s 37,4%
Nettsteder 989 5,91 2 min 58s 33,37%
Søkemotorer 556 6,99 3 min 18s
Nettsted
De som kommer inn fra andre nettsider via pekere til våre hjemmesider
Besøk
www.utsira.no 395
www.facebook.com 162
m.facebook.com 61
www.startsiden.no 52
no.wikipedia.org 41
t.co 19
www.visithaugesund.no 19
www.google.com 18
www.google.no
Søkemotor
      Google er viktigste søkemotor som innpisker til kommunen sine sider
Besøk
Google Google 444
Kvasir Kvasir 62
Bing Bing 35

Piwik 

 

Mange benytter seg av verktøyet til det smarte og papirløse samfunnet og leser hjemmesiden via iPad. iPad er faktisk den konfigurasjonen som brukes mest.

 

Piwik i februar

 

Mye energi i gammel røsslyng - lyngsviing ved Tednevik

Fine forhold med tørr lyng og god vind fra riktig hold var nok til at vi trommet sammen en liten dugnadsgjeng fra lynggruppa på Torsdag.

Utsira Kommune har hatt store arealer med høgvokst og gammel røsslyng. Røsslynga er flere steder over 60-70 år gammel, halvmeter høg og uframkommelig for folk og beitedyr. Målet var å ta planlagt område sør for gammel fyllplass ved Tednevik. Syv mann klare å brenne området kontrollert ned i løpet av tre kvarter.

lyngsviing

 

Gårsdagens økt var svært effektiv med god nedbrenning av gamle lyngstubber. Takk til

dugnadsgjengen!

Gammel tettvokst røsslynghei er også en alvorlig brannbombe med utrolig varmeenergi. Så i beredskapshensyn er det også viktig at man med jevne mellomrom tar kontrollerte nedbrenninger for å hindre framtidig skade på skog og bebyggelse.

Utsira Villsaulag og Utsira Fuglestasjon sine medlemmer har vært viktige støttespillere i prosjektet og disse har også organisert egne brenninger, så vi regner med at det kan bli flere sviprosjekter før påsken.

 

Dyretelling pr 1. januar 2012

Det er som tidligere år kun tre husdyrbruk som har levert inn søknad om produksjonstilskudd innen fristens utgang idag den 20. januar. Søknadene gir grunnlag for våre dyretellinger.

Årets dyretellinger viser en gledelig økning i dyretall på Utsira fra 154 dyr i januar 2011 til 227 produksjonsdyr i januar 2012. Økningen skyldes i hovedsak satsningen til Utsira Villsaulag som samlet har 150 villsau ute på beite fra Klovning til Vestremarkje.

Kjøttfeholdet er stabilt med 24 prduksjonsdyr (25 i fjor) Kjøttferaser: Highland Cattle og Dexter. Nedgang i sauehold skyldes i hovedsak at en bruker har gått over til drift av utegangersau (Villsau)

Fullstendig oversikt over innrapportert dyretall fra Utsira:

Dyretall 1.1.12

Vi kan allerde nå se positive resultaer i form av flere beitesopper og et verneverdig kystlyngheilandskap i god pleie. 

Les om kystlyngheiskjøtsel i vår blogg

 

Foto til vår fotokarusell

Hvis du blar litt i vår fotokarusell på kommunen sin forside så finner du dette flotte foto. Vi har fått tilsendt dette fine solnedgangsbildet fra vår biblioteksjef Bjørg Rasmussen.

Solnedgang fra Haganeset

Solnedgang fra Haganeset den 14. januar 2011 © Foto: Bjørg Rasmussen Send oss ditt Utsira-bilde i stor oppløsning til post@utsira.kommune - Vintermotiv på Sira? Vi plasserer beste bilde i vår hjemmeside-karusell.
Her finner du tidligere fotos fra vår karusell

Vinteren har det fineste fotolyset med lav sol og lange skygger. På rolige dager som vi har nå så er det mulig å få gode bilder selv med en håndholdt mobiltelefon.

Har du dagsaktuelle foto fra Utsira som du mener kan passe i vår fotokarusell, send disse til post@utsira.kommune.no

Vi flagger for Karoline!

Vår eldste Sirabu fyller 103 år i dag :-) Gratulerer med dagen Karoline

Her kan du lese mer om begivenheter fra 1909 det året Karoline Kvalvik (Helgesen) ble født. Det året Lyn ble cupmestere, Rjukanbanen og Bergensbanen ble innviet samt Rederiforbundet stiftet. Karoline var 15 år da Utsira ble skilt ut som egen kommune fra Torvastad i 1924. Så vi snakker om ei dame som har opplevd mye! Karoline er av den typen som hater å se mannfolk på kjøkkenet

Utsira Kommune ønsker deg en fin feiring på Siratun Sykestue.

Her er bilde fra Utsira Musikkorps sin opptreden på Karoline sin 100 årsdag i 2009.

 

photo


Svøm til Rhodos

Registreringskort for perioden 1.januar til 31.mars 2012 kan hentes i kommuneadm.

Ny renovasjonsordning fra 1.april 2012

Kommunestyret vedtok at Utsira kommune kan inngå avtale om renovasjonstjenester med HIM, Haugaland interkomunale renovasjonsvesen, med virkning fra 01.04.2012.
Ny renovasjonsordning fra 1.april 2012

HIM renovasjonsbil

http://him.as/Images/pic_top_left-trans.png Kommunestyret vedtok enstemmig å inngå avtale om renovasjonstjenester med HIM, Haugaland interkommunale miljøverk IKS. Dette betyr at vi nå setter bort en kommunal tjeneste til en profesjonell aktør. På lag med HIM vil vi få tilgang til bedre returordninger og de samarbeidsavtaler som våre IKS selskaper har.  Vi frigjør også ressurser i teknisk drift slik at vi kan fokusere på øvrig tjenestetilbud til våre innbyggere.

Tilbudet vil innebære:

- Det vil bli brukt 2 kammer bil i innhentingen på Utsira

- Utplassering av 3 nye spann/beholdere for alle innbyggerne, samt egen beholder for matavfall på kjøkken + matposer + sekker for plast

- Innsamlingshyppighet restavfall og matavfall hver 2.uke og plast- og papirinnsamling hver 4.uke. Henting av glassiglo ved behov på Risøy. Oversikt i egen tømmekallender vil bli utarbeidet i forkant av oppstart.

- Tømmedag vil i utgangspunktet være torsdag fra ca. 0915 - 1230

- Mulighet for kjøp av bl.a ekstrasekker til restavfall (GRØNNsekk) kr. 40,- pr sekk, på Siratun eller på vår lokale jokerbutikk.

- Utsira kommune vil etter vedtaket tilrettelegge for mer utvidet mottak av øvrig spesialavfall oppe på Hovland, og vil komme tilbake med mer informasjon når det er klar. Vi vil bl.a legge opp til en åpningstid 1 til 2 dager i uka.

- I Tednevikje vil fortsatt bli disponert for mottak av brennbart trevirke. Område vil bli stengt av fysisk med bom, men vi vil levere ut nøkkel til bommen ved behov.

Kanalen på NORD: Kl. 2210 9.des. - 2 blåser kommer med 2 hummerkister på slep...

Vi blir stadig minnet om klimaendringer, og kanskje fikk vi en stor indikasjon i går kveld kl. 2210...
Kanalen på NORD: Kl. 2210 9.des. - 2 blåser kommer med 2 hummerkister på slep...

Småvågane lørdag 10.desember 2010

For inn kanalen på nord kommer det plutselig seilende 2 blåser med 2 hummerkister på slep. Det viser seg at Arthur sine hummerkister har slept fra bunnfeste og kommet på rek. Flaks at de traff åpningen av kanalen i vest og inn bar det i stor fart.

Telefon til eieren og dermed var fiskeren Arthur igang med å redde sin hummer for andre gang. Hummeren overnattet i kjelleren og er idag igjen kommet ut i sine hummerhjem/kister. Klart det hadde vært kjekt å hatt bilde av dette, men det var for mørkt!!!

Klimaendringer???: Sannsynligvis var sjøen på det høyeste nivået i Nordevågen hittil???, slår ekstremværet Inga i i januar 2005 med en cm og to? Det var skremmende å se de krefter som var og har vært i sving:

- Nådde 3. trinn på trappa til Dalanaustet, over en halv meter over kaien

- 3 blomstertønner på kaikanten er blitt skyllet på dypere vann, og ligger nå uti indre havnebasseng

- 2 småbåter er flyttet til nadre steder enn der eieren plaserte den

- Tydelige spor på land hvor høyt sjøen har gått, rester av tare, plankebiter osv.

- I Småvågane var sjøen opptil rekvedhytta "Håpet"

Smaragdbrudeparet Haugland

Øystein og Reidun Haugland feiret sin smaragdbbrylupsdag 8.des. 2011. Dagen ble markert under juletilstelling på Siratun sykestue. Gratulerer med 55 år! :-)

Mer uvær og skade under stormen 8.des - kabler i veibanen-

En stolpe fra Telenor???, med telefon - fiber fra øst, måtte gi tapt og knakk sammen torsdag ettermiddag under den krafige stormen som herjet med oss alle på Utsira.

Det er flere brukere knyttet til nettet fra Telenor og Haugaland Kraft som er berørt av skaden som den knekt stolpen i Tuevågen førte med seg. Det er 3 plasser der kabler nå ligger over veien, og skrivende stund blir dette midlertidig fikset  ved å tre kablene inni rød plastrør og dekke til med veigrus. Mandag 12. des. kommer Haugaland Kraft ut for å fikse opp i feilen

Uvær og båten til Hjalmar i Skarvanesvågen...

Ikke var det "Berit" som viste sin vrede torsdag 8.des. i Skarvanesvågen, men kanskje var det Chelsea?

Båten til Hjalmar Nilsen ble fylt med masse sjø under stormen fra sørøst torsdag 8.des. 2011. I tillegg ble flytebrygga hans snudd opp ned og deler av brygga til Toralf knust. Nå rundt kl. 1515 har vi fått bekreftet at båten er tatt inn til sørvågen av bergingsselskapet "Vibeke&Even". Flott jobba :-)

Juletilstelling på Siratun Sykestue

8 des. 2011 ble det arrangert tradisjonell juletilstelling for beboere, pårørende og ansatte. Vi fikk nydelig sang av "Klovning girls", smørbrød, kaker, allsang og en spennende quiss :-)