Aktuelt
Kjære Sirabuer
Vi kan ha inntil 5 gjester hver dag hele julen, men vi skal begrense antall personer vi er sammen med. Det vil si at du helst ikke skal ha 5 nye gjester hver dag. 1-meters regelen gjelder fortsatt. 2 av dagene kan du invitere inntil 10 gjester, men bare dersom boligen din er stor nok til at de som ellers ikke bor sammen kan holde 1 meters avstand. Å reise hjem til jul vurderes som en nødvendig reise, men unngå utenlandsreiser. Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen. Du kan reise innad i Norge til en fritidsbolig som du eier eller leier hvis du unngår kontakt med andre under reisen og oppholdet. For mange er det tradisjon og en viktig del av julaften å gå i kirken. Dette blir også annerledes i år. Regjeringen legger til rette for blant annet kirkevandring, men hva som blir tilbudet på Utsira vil menighetsrådet komme med eget skriv om. For mer info se: www.regjeringen.no. Samt siste nytt om kronasituasjonen på Utsira her
Det er fint å se at så mange pynter med lys i hagene, og adventsstaker og lys i vinduene, vi kan alle trenge litt ekstra lys og varme i hverdagen. Året har kanskje spesielt vært utfordrende for de som bor alene og ikke har så mye familie rundt seg. Jeg håper at vi alle ser rundt oss og inviterer inn, så ingen blir sittende alene i jula. Dette var også en av grunnene til at statsministeren åpner opp for flere gjester to ganger i jula.
Jeg håper at alle får en fin førjulstid og en god julefeiring sammen med venner og familie, og at 2021 blir et år der vi kan være mer sammen.
Med vennlig hilsen
Marte Eide Klovning
Formannskapets høringsforslag Økonomiplan 2021 - 2024
Formannskapets høringsforslag
Formannskapet legger med dette ut forslag til kommunale budsjetter for 2021, 2021-2024 og forslag til kommunale gebyrer og avgifter til offentlig ettersyn.
Høringsforslag mottas gjerne skriftlig til post@utsira.kommune.no, Utsira kommune 5547 UTSIRA. Våre politikere er ellers ombudsmenn på vanlig måte.
Dokumentene legges ut på kommunens nettsider www.utsira.komune.no , på Utsira folkebibliotek og i kommunens serviceskranke – Utsiravegen 112.
Formannskapet sitt forslag Økonomiplan, Budsjett og gebyrsatser
Økonomiplan 2021-2024 Budsjett 2021 Betalingssatser 2021
RS 1.12.2020
Korona åpning av svømme og idrettshall
- Kommunen har skiftet låssylinder til svømme- og idrettshallen, i den perioden som vi har en pågående pandemi alla Covid19
- Oversikt over ledig time i idrettshallen finnes i administrasjon Siratun
- Utleie skjer p.t. bare til grupper på inntil 10, utleie til skolen og idrettslaget vil bli prioritert!
· Gruppene skal ha en ansvarlig leder, som oppbevarer en navneliste på hvem som har vært bruker av svømme- eller idrettshallen i 10 dager. Skolen, barnehagen og fysioterapeuten (Hilde) fører egen liste over sin bruk etter ukeplan
- Ansvarlig leder/bruker har ansvar for at berøringsflater, (dørhandtak og dørblad) rengjøres/tørkes av på vei ut av idrettshallen
- Hold 1 meter avstand og følg rutiner knyttet til Covid-19.
- Dersom du har luftveissymtomer skal du ikke være til stede i våre lokaler.
- Nøkkel utleveres og innleveres i administrasjon Siratun i tidsrom man-fre 0800-1500, der også finnes oversikt over ledig time
Utsira kommune - Ekstraordinært næringsfond Covid-19
Dette er en del av den offentlige krisepakken fra regjeringen til næringslivet for å motvirke konsekvensene av Covid-19-utbruddet. Midlene skal brukes til å legge til rette for økt økonomisk aktivitet, sysselsetting og verdiskaping basert på lokale utfordringer, behov og potensial.
NB: Tildelinger vil gjøres løpende så langt fondet rekker, og vi oppfordrer derfor til å sende inn søknader så raskt som mulig.
Hvem kan motta støtte?
Det kan gis tilskudd til bedrifter, etablerere og andre næringsaktører. Med næringsaktører menes en aktør som tilrettelegger for og/eller gir støtte til næringsutvikling.
Det oppfordres til lokale samarbeidsprosjekter, i den grad det kan oppnås bransjespesifikke synergieffekter.
Hva kan det gis støtte til
Midlene skal gis som bedriftsrettet støtte, men kan også benyttes til andre næringsrettede tiltak som Utsira kommune mener er viktig for å motvirke konsekvensene av pandemien. Midlene skal ikke benyttes til ordinær drift. Kommunen kan unntaksvis tildele midler til egne tiltak som oppfyller formålet.
Kriterier for vurdering av søknadene
Søknadene skal vurderes ut ifra følgende kriterier:
· i hvor stor grad tiltaket gir økt økonomisk aktivitet, økning i antall arbeidsplasser og verdiskaping
· i hvor stor grad tiltaket antas å motvirke negative virkninger av covid-19-utbruddet
· hvor raskt tiltaket kan settes i gang
Utsira kommune vil også vektlegge samarbeidsprosjekter med flere lokale aktører.
Samlet tilskudd fra næringsfondet skal som hovedregel ikke overstige 50 prosent av prosjektets kapitalbehov, og det skal aldri overstige 75 prosent. Støtten til bedrifter må gis i tråd med regelverket for offentlig støtte.
Hvordan søke om tilskudd?
Alle søknader må sendes kommunen gjennom søkeportalen www.regionalforvaltning.no. Hver søker må opprette en egen bruker. Direktelenke til søknadsskjema for Ekstraordinært Næringsfond Utsira.
Søknadsfrist og behandlingstid
Alle søknader må være kommunen i hende innen den 31.10.2020 kl 23:59. Søknader vil bli behandlet fortløpende. For å ha størst mulig sikkerhet for at det fortsatt finnes midler til fordeling, oppfordres det derfor til å sende inn søknaden raskest mulig.
Utbetaling av tilskudd
Tilskuddsmidlene utbetales etterskuddsvis. Tilskuddet kan likevel delvis utbetales etter hvert som tilskuddsmottakeren dokumenterer framdriften i gjennomføringen av tiltaket. Er det nødvendig for at prosjektet skal komme i gang, kan inntil 15 prosent av tilskuddet utbetales ved oppstarten av tiltaket.
Fullstendige opplysninger om rammer finner du her:
Link til lovdata https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-06-30-1437
Har du spørsmål om ordningen?
Ta kontakt med
Næringsutvikler Tore Meinert
mobil: 970 33 360
e-post: tore.meinert@utsira.kommune.no
Høring - Næringsplan 2020 - 2023
Utsira kommune har tidligere hatt en del temabaserte næringsplaner. Næringsplan 2020-2023 er en ny overgripende sektorplan/delplan til kommuneplan.
Planen er utarbeidet av Rogaland Ressurssenter RRS i samarbeid med Utsira kommune.
Mandatet for arbeidet var at næringsplanen skulle følge samfunnsdelen i gjeldende kommuneplan . ( les her ) Næringsplanen som overordnet plan skal bidra til å skape nye arbeidsplasser på Utsira, og være et viktig incitament til å snu den negative befolkningsutviklingen.
Klikk på bilde (lenke til plan)
Innspill - høringer
Sendes som c-post til Utsira kommune, Utsiravegen 112, 5547 Utsira
Eller som epost til post@utsira.kommune.no
Høringsinnspill merkes "nærnigsplan 2020-2032"
Henvendelser til næringsplan rettes til rådmann - Bjørn Aadnesen eller Bjørn Oddvar Madsen <madsen@rrs.no
Utsira har også et eget lavterskeltilbud med direktemelding via messenger til Planarbeid i Utsira kommune . DM merkes i tilfelle næringsplan 2020 - 2023.
Høring av planstrategi og planprogram for kommuneplan
I møte den 4 juni besluttet formannskap å legge ut planstrategi 2019-2022 og planprogram for kommunplan rullering 2020 - 2032 til offentlig
Planstrategien legger opp til mindre endringer og justeringer i ny kommuneplan-revisjon 2020-2032
Kommuneplan 2020 - 2032
Klikk på lenker for de ulike planer i pdf
planstrategi planprogram
Les mer om: Hvordan skal vi få inn FNs bærekraftsmål i vårt planarbeide?
Lenke til gjeldende planbestemmelser 2012 - 2022
Innspill - høringer
Sendes som c-post til Utsira kommune, Utsiravegen 112, 5547 Utsira
Eller som epost til post@utsira.kommune.no
Høringsinnspill merkes hhv "planstrategi 2019-2022" eller "planprogram 2020-2032"
Henvendelser til planstrategi rettes til rådmann - Bjørn Aadnesen og planprogram til Miljø- og jordbruskssjef - Atle Grimsby
Utsira har også et eget lavterskeltilbud med direktemelding via messenger til Planarbeid i Utsira kommune .
Idrett og korona
Veilederen gjelder for Norges idrettsforbund (NIF), særforbund, idrettslag, foreninger og andre som arrangerer organisert idrett. NIF skal sammen med de enkelte særforbundene utarbeide råd og anbefalinger som er tilpasset de spesifikke idrettsgrenene og aktivitetene. Idrettslagene og foreningene er selv ansvarlige for at de ulike aktivitetene gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte.
NB Påbudet om stenging av «treningssentre og lignende» står fast, (til 15. juni) dette er et annet nasjonalt vedtak enn forbudet mot organisert trening. Det er også viktig å sjekke ut smittevernstiltak og tenke på kontaktflater og begrense utstyr.
Alle har likevel ansvar for å følge de anbefalte smitteverntiltakene under covid-19-utbruddet. De tre hovedprinsippene for å bremse smittespredning er:
- Syke personer skal holde seg hjemme
- God hånd- og hostehygiene og forsterket renhold
- Holde minst en meters avstand og redusere kontakt mellom personer
Smittevernveilederen for idrett kan du lese her
- Det er nå åpnet for arrangement på inntil 50 personer med avstand på minst 1 meter på viss vilkår, men det blir ikke anbefalt aktiviteter som medfører større mobilitet og blanding av deltagere på tvers av geografiske områder.
- For ordinære treninger blir det anbefalt samling av maksimalt 20 personer i en gruppe og avstand på minst 1 meter. Dette gjelder både innendørs og utendørs. Flere slike grupper av maksimalt 20 personer kan samles dersom gruppene blir holdt fra hverandre, og de enkeltvis og samla kan holde seg til smittevernrådene.
- Idrettshaller kan åpne, men det er forbud mot å bruke garderobene i hallene.
- Fra 1. juni 2020 åpnes det for organisert svømming, inkludert skolesvømming.
Det er også laget anbefalinger for paraidrett. Les mer her
Arrangementer, samlinger og sommeraktiviteter
Folkehelseinstituttet har også laget råd for arrangementer av lengre varighet, som dagtilbud flere dager etter hverandre eller opphold med overnatting. Dette inkluderer for eksempel leirskole, sommerleir, treningsleir og sommerskoler. Les mer om planlegging, risikovurdering og organisering av dette her
På Utsira
På Utsira kan idrettslag åpne opp for aktivitet i tråd med smittevernveilederen, og det er ikke lenger behov for egenerklæring for dette. Idrettshaller (minus garderober) kan også åpnes, og det anbefales at det gjøres risikovurderinger og settes i verk tiltak beskrevet i veilederen.
God oppslutning omkring strandryddeaksjon
I dag ble den fullstappede kontaineren til Ragn Sells sendt inn til byen, fullastet med strandrydde avfall. Strandrydde-aksjonen er i samarbeide med Friluftsrådet Vest.
De fleste aksjonene er lagt inn i ryddeportalen - det nye kartet på https://ryddenorge.no/
Det finnes også flere fotos fra ulike ryddeakjoner i ryddekartets historikk-del.
Vi håper på å få ut en ny kontainer senere i sommer/høst når hekkesesongen for fugler er over. Strandrydding har vært en kjekk aktivitet for små familie- og vennegrupper på Utsira.
Det er ennå mulig å kartlegge områder som dere mener at andre/dere selv bør rydde neste gang det kommer en strandrydde-aksjon på Utsira.
Plan for forvaltningsrevisjon 2020-2024
Kontrollutvalet skal laga plan for forvaltningsrevisjon 2020 -2024
Kvar vår etter eit kommuneval skal Kontrollutvalet laga ein plan for
forvaltningsrevisjon og eigarskapskontroll for valperioden, no 2020 - 2024.
Planen skal opp i kommunestyret til hausten. Det er nemleg Kommunestyret
som til sist vedtek planen.
Først skal det settast opp ein oversikt over kva ein ser på som dei mest
risikoutsette og viktige områda av den kommunale verksemnda. Kontrollutvalet
vil i samråd med administrasjonen i kommunen forsøke yttarlegare å sirkla inn
risiko- og forbetringsområder. Kontrollutvalet skal så drøfta framlegget før
utvalet lagar til ei innstilling til kommunestyret.
Er det saker/ting Utsira Kontrollutvalg bør granske nærmere på?
Om du har innspel skriv til: post@kontrollutvalgene.no
eller brev til:
Utsira Kontrollutval
v/Haugaland Kontrollutvalssekretariat IKS,
P.b. 57, 5575 AKSDAL
Hele utlysingsbrevet til Utvalgsleder ved Lodvar Mathiassen her
Omløpsfoto 2019
Sjekk ut nye kartbilder som ble tatt 5. oktober 2019 i regi Kartverket. Bildene har 25 cm oppløsning og er ikke fult så skarpe som normale ortofoto med oppløsning på 5-10 cm. Utsira kommune sin siste ortofoto-serie er fra 2012 i 0,1 m og vi tar sikte på nye detaljerte foto i 2021.
Bildene ligger ute på: https://www.norgeibilder.no/
Velg 'Rogaland 2019' for nyeste bilder. Her ser dere bla nye omsorgsboliger på Hovland.
Det har også skjedd store endringer ute i Austremarka der vi tar tilbake kystlyngheia etter sitkagranas ukontrollerte spredning.
Enjoy...
Strandrydding i påsken
Vi har satt en kontainer ved Cognacen på Brakko i Sørevågen. Denne er beregnet for små strandryddelag på under fem personer som holder fornuftig avstand. Kontaineren vil bli stående over påsken.
Før ryddeaksjon:
Ryddelagene må melde inn hvor de vil rydde.
Dette kan gjøres direkte i ryddenorge.no eller melding til Tove Helen Grimsby / Atle
Gi beskjed om hvor mange sekker/hansker de ønsker
-----
Etter rydde-aksjonen:
Meld fra om hvor du ryddet, hvor mange som deltok og hvor mange sekker/kg.
Send gjene med noen bilder på messenger til Atle Grimsby
Eller du kan levere rapport selv i ryddenorge.no. Her er det også mulig å legge inn flere data om ulike søpplefraksjoner. Dersom du rapporterer selv er Utsira kommune interessert i ryddekode som genereres fra system.
Det er også mulig å opprette en bruker i ryddenorge.no og rapportere inn områder med mye søppel.
Lykke til!
Vi har nå fordelt kr 75.000,- til kultulivet på Utsira
Utsira Musikkorps feirer 60 års jubileum i år og er trolig den foreningen på Utsira med sterkest barne- og ungdomsprofil på Utsira. Utsira kommune har fordelt midlene slik:
Kjære Sirabuer og våre siravenner.
Formannskapet samlet seg, digitalt, i går for å diskutere situasjonen vi står i og veien videre. Vi er enige om å avholde et ordinært formannskapsmøte den 16. April, og så får vi se om vi kan avholde møtet på allrommet slik vi pleier eller om det må holdes digitalt. Vi avventer ny informasjon fra regjeringen innen ukeslutt. Det er mye arbeid som skulle vært i full sving, som nå ikke får like mye oppmerksomhet, men alle gjør sitt for å holde hjulene i gang. Hver dag kommer ny informasjon, nye retningslinjer, forskrifter, råd og anbefalinger, og administrasjon og kriseledelsen bruker mye tid på å holde seg oppdatert på dette.
Det er inngripende tiltak som er iverksatt nasjonalt, men det er også lagt til rette for at de som trenge hjelp skal få det. Skolene er stengt inntil videre, men ikke for alle. Barn og unge med særskilte behov skal tas vare på og kriseledelsen i Utsira kommune oppfordrer foresatte til å ta kontakt med rektor Arna Leidland, mobil 48388289, eller barnehagestyrer Marlin Eriksen, mobil 99510303, så snart dere opplever at hjemmeundervisning eller omsorgssituasjonen i hjemmet oppleves utfordrende. Snakk også gjerne med kontaktlæreren deres om eventuelle utfordringer. Har du spørsmål om andre ting som vi kan hjelpe deg å besvare, så ring 99219494 eller besøk Helse Norge sine hjemmesider på www.helsenorge.no, her kan du ringe eller chatte for å få svar på nærmest alle spørsmål du måtte ha.
Vi opplever alle nå, på ulike måter, en annerledes og for mange krevende hverdag. Jeg håper at vi hver og en husker på dette, og bidrar på en positiv måte til å gjøre hverdagen lettere for hverandre. Vi gjør alle det beste vi kan i en utfordrende tid, og klarer vi å hjelpe og heie på hverandre, så vil vi komme ut av dette med et sterkere samhold.
Det nærmer seg påskeferie, den beste ferien i året, i hvert fall for meg. Alle komme him, det er lys i alle hus, og det er folk ute på veiene og i marka. Tenk om det hadde bodd så mange her hele året?
Denne påsken blir annerledes for oss alle, men jeg er sikker på at påsken neste år derfor vil bli en høydare. Det er en klar anbefaling fra myndighetene om å unngå fritidsreiser som ikke er helt nødvendige, så i år anbefales det å ta påskeferien hjemme. Vi gleder oss til Utsira igjen yrer av liv fra glade gjester og siravenner. Inntil da skal vi gjøre vårt ytterste for å ivareta øya og innbyggerne våre.
Et tips til en fin og nyttig påskeaktivitet er strandrydding. Utsira kommune inviterer våre innbyggere til å bidra til å rydde øya vår for søppel og vi vil komme med mer informasjon om dette på Utsira kommune sin Facebookside, så følg med. Vi gjør oppmerksom på at en ikke skal samles flere enn fem stykker og at en må huske å følge rådene som er gitt, men dette vil bli informert om ytterligere på Facebooksiden. Strandrydding var også en del av miljøtipset i mars
Til slutt vil jeg oppfordre alle og enhver til å ta seg en tur ut, helst hver dag. Det hjelper på kropp og sinn, og vil du ikke, eller kan du ikke komme deg ut for å gå, ta med deg en stol og sett deg i solveggen. Frisk luft er god medisin. Last ned app og delta på Utsira sine TellTur-løyper.
Med ønske om en god påskeferie til dere alle sammen!
Med vennlig hilsen
Marte Eide Klovning
Ordfører
TellTur på Utsira
TellTur
TellTur er friluftsrådenes landsomfattende turportal, der du kan finne nye turmål og registrere turene dine elektronisk. Ved å bli bruker på TellTur kan du holde oversikt over turene dine og samtidig konkurrere med deg selv og andre om å nå stadig nye turmål, sanke poeng og være med i konkurranser.
I 2015 ble alle medlemskommunene i Friluftsrådet Vest med i TellTur: Bokn, Bømlo, Etne, Fitjar, Haugesund, Karmøy, Kvinnherad, Sauda, Stord Sveio, Tysvær og Vindafjord. I 2020 ble også Utsira kommune medlem av Friluftsrådet Vest og dermed med i TellTur. Så nå kan du gå tur og telle poeng i alle våre 13 medlemskommuner.
TellTur kan tilbyr til enhver tid omlag 130 ulike turmål i regionen. Her skulle det være noe for enhver smak, fra lette nærturer i lavlandet ved kysten til mer krevende toppturer i indre strøk. Du finner oversikt over kommuner, turmål, beskrivelser, kart og gradering på nettsidene til TellTur (www.telltur.no)
Mer om telltur og friluftsliv på https://www.frivest.no/
Her er våre turmål:
Slik gjør du:
Velg telttur (gratis ut 2020)
God tur! Spørsmål kontakt Atle
Miljøtips i mars
Hima i huset: Fortsett med gode miljøvalg i hverdagen
Vi gjør egentlig mange skritt i rett retning, fortsett med å ta gode miljøvalg. En undersøkelse fra Norstadt blandt 1014 Nordmenn viser at mange tar miljø og klimutfordringer på allvor. Ta testen, er det noe du også kan svare ja på?
Ute i verden: Rydd en strand
Strandsonen rundt Utsira er full av sneiper, plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, leker, plastposer, tauverk, gamle dekk, bokser og glasskår. Mye av dette kommer fra oss og de som bor rundt Nordsjølandene. Din innsats til månedens utfordring er et viktig bidrag i en stor dugnad for alle verdens hav og livet som finnes i dem. For hver gjenstand du rydder, bidrar du til et renere hav, renere havbunn, finere strender og mindre farlig avfall på avveie. Det finnes mange forslag til aksjonsdatoer på holdnorgerent.no med aksjoner som; Før fuglene kommer, strandryddeuka: 27. april – 3. mai, Strandryddedagen: lørdag 2. mai og Hold høsten ren: september.
Utsira kommune har fått inn strandryddeposer og hansker. Opprett din egen/dine venners, lag/foreeningers aksjon. Ta kontakt med Arvid for avtale om henting av søppel og inviter folket med på din aksjon. Her kan du opprette aksjon i ryddekart, slik at kommunen får ryddekode og refusjon for henting av søppel. Det er også mulig å melde inn områder som vi bør rydde.
Utsira-samfunnet har lange tradisjoner med rydding av havvrekster. Viggo Ree var en av de første med fokus på forsøplingen, med sine søppelregistreringer fra 1972 og utover. Solveig Egeland og Utsira skole bygde den første Håbet hytta i Småvågane (bygget av plast fra havet) i regi oceanhope.noSortere: Vi ser på isopor
Vi har fått noen spørsmål om isopor. Tidligere kunne isopor leveres inn som plastavfall, men sorteringsanleggene fikk problemer med isopor som smuldret seg opp. Derfor skal isopor brekkes opp og kastes som restavfall fra husholdninger. Det er også mulig å leverer større fraksjoner tilbake til butikk. Større fraksjoner som ikke går ned i restavfall må leveres til gjenvinningsstasjon.
Les om isopor på HIM sine sider
Utvidet dugnad
Kjære Sirabuer!
Da har vi fått vite at regjeringen viderefører alle tiltak. Det vil si at vi skal fortsette å følge de nasjonale retningslinjene og tiltak til over påske, i første omgang til den 13. April. Regjeringen vil komme tilbake til om tiltak kan mykes opp eller om det må ytterligere innstramminger til innen denne datoen. Det kan blir justeringer av tiltakene i perioden, men hovedgrepene vil stå fast.
Så inntil videre oppfordres vi til å fortsette å vaske hendene, hoste i albuen og holde avstand. Hold 2 meters avstand innendørs og ikke være flere enn 5 personer utendørs, dette gjelder ikke familie. For mer informasjon om tiltakene se: www.regjeringen.no
Politisk har det ikke blitt avholdt møter de siste to ukene, i påvente av svar på hvor lenge dette varer. Nå blir det ytterligere 3 uker med de samme restriksjonene og vi må nå gjøre en ny vurdering for hvilke møter det er behov for å avholde, da digitalt. Regjeringen har lagt godt til rette for at vi skal kunne gjøre vedtak uten at det krever fysisk tilstedeværelse av medlemmer.
Kriseledelsen har daglige møter der vi vurderer situasjonen fortløpende. Per dags dato er det ikke påvist noen smittetilfeller i kommunen vår. Vi har oppdateringer fra de ulike etatene, og tilbakemeldingene er at ting går greit. Vi ser at det er ulike tiltak som blir iverksatt i kommunene i landet, men vi forholder oss til de nasjonale føringene. Det har ikke blitt oppfordret til å gjøre egne smittevernstiltak.
Kommunene har ukentlige møter med Fylkesmannen og får gode råd herfra, og muligheten til å stille spørsmål. Dette har vært nyttig i de situasjonene vi har vært usikre på tolkningen av noen av tiltakene som er kommet fra nasjonalt hold. Ordfører har ellers ukentlig møte med Haugalandsordførerne, og rådmannen med rådmannskollegiet. Her deles råd og ideer.
Det ble i dag igjen poengtert at vi rådes generelt til å unngå unødvendige fritidsreiser og at hytteforbudet opprettholdes. Jeg vet at mange kunne tenke seg å ta påskeferien på Utsira, og både næringsliv og innbyggerne skulle ønsket dere hjertelig velkommen, hadde vi nå levd i en normal hverdag. Vi håper dere kommer tilbake når denne unntakstilstanden er under kontroll og det fra nasjonalt hold er åpnet opp for dette. For vi setter pris på hver og en av dere som velger å bruke tiden deres sammen med oss her ute.
Husk at ingen har fasiten på hva som er det riktige å gjøre, men dersom alle blir med på denne dugnaden og følger de nasjonale retningslinjene, så gjør vi i hvert fall alle det beste vi kan gjøre for å komme best mulig ut av denne situasjonen.
Med vennlig hilsen
Marte Eide Klovning
Ordfører
Kjære Sirabuer
Kriseledelsen i Utsira kommune har daglige møter. Her er ledelsen i administrasjonen og politikere representert, samt kommunelege og politikontakt ved behov. Disse har foregått delvis med fysisk oppmøte i starten og har nå gått over til å bli digitale. Fra i dag vil alle deltagerne delta via en videokonferanseløsning.
Vi vurderer situasjonen fra dag til dag. Dette er en situasjon som ingen har vært i tidligere, og vi ser at det er utfordrende å skulle ta valg som alle er fornøyde med. Dette ser vi også fra nasjonale myndigheter som kritiseres for vurderinger de gjør og ikke gjør. Slik vil det være når en ikke har en fasit på hvordan en skal håndtere krisen som landet, og verden er i. Men vi vil alle hverandre vel og gjør vårt for å sikre våre innbyggere. Utsira kommune forholder seg til de nasjonale retningslinjene og forskriftene som er bestemt og vedtatt. Vi ber våre innbyggere ha tillit og respekt for de avgjørelsene som blir tatt. Vi blir stilt ovenfor nye spørsmål, råd og retningslinjer hver dag.
Utsira har per i dag ingen tilfeller med påvist smitte. Vi har derimot noen få som er i karantene på grunn av utenlandsreiser. Vi opplever at innbyggerne våre samarbeider og viser hensyn i den situasjonen vi er i. Det samme gjelder vårt kollektivtilbud, Rutebåten Utsira, og vår dagligvarebutikk Joker. Her har vi en god dialog.
Kriseledelsen gjør de nødvendige forberedelsene og arbeider daglig med å forberede beredskapen i vår kommune på eventuelle smittetilfeller. Det er blitt, og blir, sendt ut informasjon til våre innbyggere som går nærmere inn på tiltak vi som kommune gjør for å følge opp de råd og retningslinjer som er gitt, og råd og retningslinjer som våre innbyggere bes følge.
Det er viktig at vi respekterer og følger de vedtakene og rådene som er gitt fra myndighetene, slik at vi så snart som mulig kan komme tilbake til det som bare for et par uker siden var en normal hverdag.
I tillegg til at folk er redde og bekymret for liv og helse har vi også en bekymring blant det private næringslivet. Her ute er det i hovedsak reiselivsbedriftene som går inn i en vanskelig tid og vi håper at de nasjonale tiltakspakkene som er kommet, og kommer, vil kunne bidra til at de klarer seg og kan stå klare til å ta imot gjester til øya vår når den tid kommer.
Vi ser at de fleste kommunene gjennomfører nødvendige møter digitalt, og det vil også vi gjøre i tiden fremover. Politisk skulle vi hatt et formannskapsmøte den 23. Mars, men vi har valgt å utsette dette, da det ikke var noen saker som var kritiske å få vedtatt. Det er litt utfordrende å skulle gjennomføre gruppemøter i forkant av et slikt møte, da ikke alle har de nødvendige digitale løsningene, men jeg vil ta en ny vurdering, i samråd med formannskapsmedlemmene etter den 26. Mars. Da vet vi mer om hvor lenge dette kan vare.
Vi må prøver å leve tilnærmet normalt, men ta ekstra hensyn til din egen helse dersom du vet du er i risikogruppen. Vi må ta hensyn til hverandre. Vi er et sårbart samfunn og det er mange med viktige roller i en beredskapssammenheng her ute, så vi trenger de ressursene vi har.
Jeg ser det dukker opp hjelpesider på Facebook og i andre kanaler, i andre kommuner. Vi har ikke tatt initiativ til slike sider, men dersom noen ser behov for dette kan hvem som helst starte en slik. Vi er heldige som er et lite og oversiktlig samfunn. Innbyggerne her ute er vant til å stille opp og ta i et tak for å hjelpe hverandre, fortsett med det. Vi skal ikke være så mye fysisk sammen, men ta vare på hverandre på andre måter. Har du eller vet du om noen som trenger hjelp i disse tidene eller har spørsmål ring gjerne til vårt sentralbord på 99219494, så svarer vi deg så godt vi kan. Her er oppdatert side om korona-virus i Utsira kommune.
Takk for at dere samarbeider og tar hensyn. Det er viktig at vi trekker i samme retning og står sammen i denne vanskelige situasjonen.
Med vennlig hilsen
Marte Eide Klovning
Ordfører
Oppdatering om Koronavirus i Utsira kommune
C- post til husstandene
Gode SirabuerHELSESEKTOREN – INFORMASJON
Er du syk og mistenker koronasmitte skal du ringe din egen fastlege for å avtale prøvetaking og oppfølging. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116 117
Har du fått karantene fordi du har vært i utlandet eller i kontakt med smittet må du under overfarten tilbake til Utsira sitte i bilen og ta deg direkte hjem.
Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på fhi.no og helsenorge.no
Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.
Vi har stengt sykehjemmet for besøk for å beskytte våre pasienter.
KULTUR OG SERVERINGSNÆRINGEN– KONSEKVENSER I FORBINDELSE MED CORONA SMITTE
Helsedirektoratet har i ettermiddag fattet vedtak med hjemmel i smittevernloven § 4-1 andre ledd om drastiske tiltak i forbindelse med Coronamitte.
Utsira kommune følger de nasjonale føringene.
Dette gjelder foreløpig fram til 26. mars 2020
· Alle kulturarrangementer avlyses.
· Svømme og idrettshallen stenges for all aktivitet.
· Biblioteket er stengt fra torsdag 12. mars 2020 kl 1800.
· Treningssenteret stenges.
· Alle offentlige forsamlingslokaler vil være stengte for alle aktiviteter.
· Alle større private arrangement som f.eks bursdager ol anbefales avlyst eller utsatt.
· Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv. Dette er Helsedirektoratets føring.
De som har opprettet egen side på helsenorge.no har fått eget varsel via https://helsenorge.no/koronavirus
Torsdag 12.03 Stengte Skoler og Barnehager til 26. mars
Utsira barnehage og skole er stengt fra og med kl. 18.00 i dag til og med 26. mars. Elevene skal imidlertid ha tilgang til læringsaktiviteter i perioden. Vi ber foreldre hente bøker, div. utstyr og forslag til læreplaner på skolen fra og med kl. 13.00 i morgen. Lærerne vil i tillegg være i kontakt med elevene på Teams. Ta kontakt med rektor hvis dere har noen spørsmål.
Utsira kommune oppdaterer nytt om korona-viruset på vår kriseinfo-side
Vil du å bli meddommer - Utsira?
Er du interessert i å melde deg som lagrettemedlem, meddommer eller skjønnsmedlemmer – eller har du noen kandidater du vil foreslå? Les mer om kravene og hvordan du melder deg som kandidat. Dette er en veldig betydningsfull samfunnsoppgave, og det er viktig med en bred representasjon av kommunens innbyggere.
Frist for å melde interesse for vervet er 23. mars. Vervet gjelder for perioden 1. januar 2021 til 31. desember 2024.
Utsira kommune skal velge følgende grupper av meddommere/lagrettemedlemmer: 1 kvinne og 1 mann i hvert utvalg
- 2 lagrettemedlemmer til lagmannsretten – Meddommere i Gulating lagmannsrett dømmer sammen med fagdommere
- 2 meddommere til tingretten – Meddommere i Haugaland tingrett skal sammen med fagdommere dømme i straffesaker.
- 2 jordskiftedommere til jordskifteretten – Meddommerne avgjør, sammen med jordskiftedommeren, hvilke løsninger som skal velges for bruk av eiendommer og bruksrettigheter, og eventuelt avsi dom i tvister.
- 2 skjønnsmedlemmer – Skjønnsmedlemmer er langt på vei en type sakkyndige meddommere. De kan delta både i tingretten, lagmannsretten og jordskifteretten i rettslige skjønn. Det er Rogaland fylkeskommune (fylkestinget) som oppnevner skjønnsmedlemmer ut fra forslag fra Utsira kommune. Det er i liten grad behov for skjønnsmedlemmer med alminnelig kompetanse, og det er derfor et krav at de som blir oppnevnt er særlig kyndig innen et spesielt fagområdet. Dette kan være kompetanse innenfor fagområder som jord-/skogbruk, plan- og reguleringsprosesser, bygg og anleggsvirksomhet, økonomi, revisjon og regnskap. Dersom du ønsker å bli oppnevnt som skjønnsmedlem må du oppgi hvilken av disse fagområdene du har kompetanse innen.
HVEM KAN VÆRE MEDDOMMERE?
Lovverket (domstollovens § 70) stiller noen krav til hvem som kan velges til meddommer. Noen av disse kravene er:
- Folkeregistret som bosatt i kommunen på valgdagen (den dagen kommunestyret oppnevner)
- Statsborger i Norge eller et annet nordisk land, eller ha stått innført i folkeregisteret de tre siste årene før valgdagen
- Over 21 år og under 70 år ved valgperiodens start 01.01.2021
- Snakker og forstår norsk.
- Personlig egnet
- Ikke
være under offentlig gjeldsforhandling eller konkursbehandling eller i
konkurskarantene.I tillegg er en utelukket fra valg som meddommer dersom
en har blitt idømt ubetinget fengselsstraff, forvaring m.v., slik det går
frem av domstolloven §72.
Kommunen vil gjennomføre vandelskontroll.
Domstoladministrasjonen opplyser at arbeidsmåtene i domstolene tilsier at det er en stor fordel om meddommere og skjønnsmedlemmer har normal digital kompetanse. Kommunen skal i henhold til domstolloven § 67 ta hensyn til blant annet alder, etnisk bakgrunn og kultur, og sørge for at sammensetningen så langt mulig blir i samsvar med befolkningen i kommunen.
Søknadsfrist 23. mars 2020.
Er du interessert tar du kontakt med Arnstein Eek i Utsira kommune.
Mer
informasjon:
www.domstol.no
Mer informasjon om det å være meddommer i tingretten eller lagmannsretten finner du på https://www.domstol.no/meddommere/
Mer informasjon om å være jordskiftemeddommer finner du på https://www.domstol.no/jordskiftemeddommer/
Mer informasjon om skjønnsmedlem finner du her: https://www.domstol.no/verktoy/juridisk-ordliste/s/Skjonnsmenn/
Har du spørsmål kan disse rettes til Utsira kommune v/Arnstein Eek, 99219495 eller arnstein.eek@utsira.kommune.no
Utsira 10. mars 2020
Arnstein Eek
Saksbehandler
Ekstremvarsel Elsa
Varsel for strekningen Åna Sira til Stad: Natt til tirsdag er det ventet ekstremt høy vannstand, estimert 80-100 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Mer informasjon om tidevann og vannstand finnes på sehavniva.no
Område Gjelder for Vestlandet sør for Stad.
Anbefaling Unngå ferdsel i strandsonen. Vurder å ta båten opp på land og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen.
Konsekvenser Oversvømmelser mange steder og fare for større ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen.
Tidsperiode
Tidslinje
Les mer om farenivåene på hjelp.yr.no
Data sier 2,01 over tidevann-null og 80-100 cm over beregnet tidevannstopp på 106 cm så dette kan bli hefigere en Didrik-varsel som ble sendt ut i januar. Vind er fra vestlig sektor så det vil ikke bli ekstra påtrykk i havner i nord og sør.
Vi må tydligvis venne oss til flere ekstremvarsel omkring høy vannstand ved fullmåne: