Personlige verktøy
Logg inn

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Seksjoner

Kaster du q-tips i do?

Standryddeaksjon til Utsira Skole i Småvågane 2011
Melding i fra Håbet i Småvågane...

Solveig Egeland er intervjuet av dagsavisen.no etter ferdigstilling av årets Ocean Hope-hytte på Svalbard. Les hele artikkelen her

Vakre plasthytter står igjen i kjølvannet etter Solveig Egeland - Som Håbet på Utsira: 

Egeland sier at framtida for havet egentlig ser ganske mørk ut. – Plastmengdene er enorme. Men ved hjelp av søppelhyttene ville jeg forvandle det triste og vonde til noe vakkert.Når Egeland har samlet inn søppel til plasthyttene har hun involvert barn og unge. Hun har samarbeidet med barnehager, skoler, Skjærgårdstjenesten og Miljøagentene. Hun sier at barn som hjelper henne går veldig målrettet til verks.

Q-tips, bruskorker og avfall fra fiskeindustrien:

I 2012 startet Norge med nasjonal overvåking av søpla som kommer inn fra havet. Sju strekninger med strand i Norge og på Svalbard blir finplukket og gjennomanalysert. Et av stedene er Akerøya på Hvaler. Forskerne jobber nesten arkeologisk og prøver å finne ut hvor søpla kommer fra. For eksempel oppdaget de et mylder av 7,5 centimeter lange plastpinner. Det viste seg å være q-tips som var skylt i land. Marinbiologen Mari Hole Skogen fant 798 slike pinner på bare hundre meter.

Q-tips'ene går nemlig gjennom de fleste renseanlegg og havner til slutt i havet eller en sjøfuglmage. Solveig Egeland trekker også fram avfall fra Fiskeindustrien og problem med drivende garn i havet. Noe som er svært synlig på Solveig sin siste OceanHope-hytte på Svalbard.