Personlige verktøy
Logg inn

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Seksjoner

Miljøtips i februar

bilde fra telysjakten.no
Månedens enkle miljøtips i hverdagen...

Utsira kommune har som mål å bli nullutslippskommunen i 2030 og det har vært et politisk ønske om å framstå mer tydelig på tema. Derfor presenterer vi tre månedlige miljøtips under denne fanen. Miljøtips legges også inn på forsiden av vår hjemmeside og på kommune-appen vår.

Hima i huset:

Du skal 'ikkje brenne hål i dagen' heter det her på Sira. Eller med andre ord; slukk lyset på dagtid!

Før var det store penger, men det er ennå penger å spare på å slukke lyset: Ved å bytte til led-pærer eller sparepærer kan man spare så mye som 2000 kroner i året på strømregningen. Det til tross for at de energieffektive pærene er dyrere i innkjøp.

Heldigvis er det slutt på de gamle klare 100 W - 25 W pærene som brann hål i dagen før EU direktiv fra 2009.

Men det er forskjell på LED lys glødelamper og halogenlamper. TV2 har en fin artikkel om lyspærer

Ute i Verden:

Mikroplast fra dekk - Visste du at den største kilden til utslipp av milkroplast kommer fra bildekk?

Rundt 8000 tonn mikroplast dannes i Norge hvert år, og rundt halvparten havner i havet. 2250 tonn av dette kommer fra slitasje av bildekk, ifølge Miljødirektoratet. En fersk rapport fra Sintef viser at når det først havner i havet, legger 90 prosent av det seg på bunnen blant sedimentene. Å fjerne denne plasten er nesten umulig. Derfor er det viktig å unngå at plasten havner der i utgangspunktet.

Det regnes ca en kilo masse pr bildekk i dekkets levetid. På Utsira er det registrert 61 personbiler, og med fire dekk så blir 244 kilo mikroplast i veikanten og ut i sjøen fra Utsira hvert 3-4 år.

Beste tiltak er å ikke kjøre bil. På Utsira trenger vi egentlig bare en sykkel.

Lese mer om tema: Flott artikkel i Teknisk Ukeblad og Naturvernforbundet 

mikroplast

Sortere riktig:

Telys - aluminium på avveie? Vet du at blikket som omkranser våre telys skal i grønn dunk, sammen med ikke pantbar glass og hermetikk-bokser? Vi samler inn grønn dunk seks ganger årlig fra husstandene på Utsira. Neste tømming av glass og metallemballasje er 26. mars. Sjekk tømmekalender fra HIM.

Av aluminiumen i telysene som selges i Norge blir under 30 prosent levert tilbake til fabrikken. Så telysholdere i restavfallet er ressurser på avveie.

 null foto flickr earthhour