Personlige verktøy
Logg inn

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Seksjoner

Aasa «gjenvalgt»!

Anniken Huitfeldt åpnet utstillingen og bidro med sin stemme…
Resultatet av vår gimmik fra vår stemmerettsutstilling på Siratun «Er vi satt inn i styre skal vi også styre. Vi vil ikke være nogen kastekjepper»

null

Aasa Helgesen ble Utsiras første demokratisk valgte kvinnelige ordfører, for ikke si Norges og Europas… Aasa ble valgt 29. oktober 1925 i SO kuling og regn.

I anledning stemmerettsjubileumet 2013 har vi hatt et navnevalg gående. «Dersom du får bestemme navnet til et barn, hvilket navn velger du?». Velgerne har fått velge mellom navnene på de 10 damene og den ene mannen som utgjorde kommunestyret på Utsira i 1926-1928.

I en bisetning får vi nevne at valget har vært gjort av besøkende til utstillingen «Er vi satt inn i styre skal vi også styre. Vi vil ikke være nogen kastekjepper» og at det kostet kr 20,- å være med. Stemmene har vært levert i den autentiske urnen fra 20-tallet.

Valget i 1925 var preget av at noen «snakket sammen». Hvorvidt det samme har skjedd nå vites ikke… Valgdeltakelsen var omtrent som i 1925. Da viste kun 48 stk interesse. Nå er vi oppe i 63 stemmer, riktignok fra «hele Norge».

Det er utlovet premie til det første barnet bosatt i Utsira som gis navnet Aasa, eller Åsa. Spørsmålet nå er hvor lenge vi må vente!  Det fødes neppe mer enn 2-3 jentebarn på Utsira i året…

Og resultatet?

Aasa «gjenvelges»! Aasa har fått 25,8 % av stemmene! Det kunne verken Kaia 17,7 %, eller Amanda 16 % hamle opp med.

navnekonkurranse